Egyre több országban korlátozzák a szoláriumhasználatot

Egy, az Archives of Dermatology című bőrgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint 2003 és 2011 között kettőről tizenegyre nőtt azoknak az országoknak a száma, ahol a 18 év alattiak csak korlátozottan vehetik igénybe a különböző szoláriumi szolgáltatásokat. A kiskorúak szoláriumozását tiltó országok: Brazília, Franciaország, Ausztria, Belgium, Anglia, Németország, Észak-Írország, Portugália, Skócia, Spanyolország és Wales.

”2003 óta a kiskorúak egyre korlátozottabban vehetik igénybe a szoláriumokat, ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több a tudományos bizonyíték a túlzott szolárium használat és a melanóma közti kapcsolatra. Szerencsére egyre több országban ismerik fel az egészségügyi szervezetek, hogy a kiskorúak egészségének megóvásához csökkenteni kell a mesterséges napfényben töltött időt” – nyilatkozta Dr. Mary Pawlak, a Coloradói Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársa.

A Memorial Sloan-Kettering Rákgyógyászati Központ szakértői, Lucy L. Chen és Dr. Steven Q. Wang szerint az Egyesült Államokban szövetségi szabályozásokra lenne szükség, a szoláriumozásra vonatkozó teljes tiltás várható hiányában azonban a tájékoztatásra kell helyezni a hangsúlyt. ”Bőrgyógyászokként minden esetben részt kell vennünk az egészségügyi kampányokban és tájékoztatnunk kell a betegeket, különösen a tinédzsereket a szoláriumozás veszélyeiről. A törvényhozás szintjén pedig egészségügyi szakértőként kell állást foglalnunk az állami és szövetségi szabályozások mellett.”