Egyre több országban korlátozzák a szoláriumhasználatot

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Egy, az Archives of Dermatology című bőrgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint 2003 és 2011 között kettőről tizenegyre nőtt azoknak az országoknak a száma, ahol a 18 év alattiak csak korlátozottan vehetik igénybe a különböző szoláriumi szolgáltatásokat. A kiskorúak szoláriumozását tiltó országok: Brazília, Franciaország, Ausztria, Belgium, Anglia, Németország, Észak-Írország, Portugália, Skócia, Spanyolország és Wales.

”2003 óta a kiskorúak egyre korlátozottabban vehetik igénybe a szoláriumokat, ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több a tudományos bizonyíték a túlzott szolárium használat és a melanóma közti kapcsolatra. Szerencsére egyre több országban ismerik fel az egészségügyi szervezetek, hogy a kiskorúak egészségének megóvásához csökkenteni kell a mesterséges napfényben töltött időt” – nyilatkozta Dr. Mary Pawlak, a Coloradói Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársa.

A Memorial Sloan-Kettering Rákgyógyászati Központ szakértői, Lucy L. Chen és Dr. Steven Q. Wang szerint az Egyesült Államokban szövetségi szabályozásokra lenne szükség, a szoláriumozásra vonatkozó teljes tiltás várható hiányában azonban a tájékoztatásra kell helyezni a hangsúlyt. ”Bőrgyógyászokként minden esetben részt kell vennünk az egészségügyi kampányokban és tájékoztatnunk kell a betegeket, különösen a tinédzsereket a szoláriumozás veszélyeiről. A törvényhozás szintjén pedig egészségügyi szakértőként kell állást foglalnunk az állami és szövetségi szabályozások mellett.”