Egyre nagyobb probléma, egyre kisebb méretek

A mellrekonstrukciós műtéteknek több fajtáját különböztetjük meg attól függően, hogy a páciens milyen okból fekszik kés alá. Általános tévhit, hogy az ilyen jellegű műtéteknek az elsődleges célja az esztétikai beavatkozás. Habár a hölgyek döntésében ez is közrejátszik, valójában az ilyen elhatározások hátterében komoly egészségügyi okok húzódnak meg.

Ha mellplasztikai beavatkozások kerülnek szóba, akkor a legtöbb embernek azonnal a mellnagyobbító műtétek jutnak eszükbe, pedig az ellenkező okokból történő beavatkozások is egyre népszerűbbek a nők körében; egyre többen keresik fel kezelőorvosukat kisebb keblek reményében.

Ennek az elhatározásnak számtalan oka lehet, s habár elsődleges szempont az egészség, mégis ugyanúgy célja az ilyen beavatkozásoknak is a nők önbizalom építése és nőiességük megélésének segítése. A túl nagy súly cipelésének következtében rengeteg nő tapasztal hát-és derékfájdalmakat, amik hosszútávon akár maradandó gerincproblémákhoz is vezethetnek. Ennek következtében olyan hétköznapi tevékenységek válnak fájdalmassá, mint a sportolás, a hason alvás, de akár az öltözködés is, hiszen nehezen tudják kiválasztani a számukra előnyös, ugyanakkor kedvükre való ruhadarabokat. A gyűrődő bőrfelület alatt pedig sokszor alakulnak ki gombás fertőzések, így az aránytalanul nagy mellek higiéniás problémákat is okozhatnak viselőjük számára.

A mellkisebbítő beavatkozás tehát nem csak a gerinc tehermentesítésével és a tartás helyreállításával járul hozzá a nők életminőségének javulásához, hanem számos egyéb pozitív hatása is van a mindennapokban. Ám sokakban – teljesen érthető módon -, mégis felmerül a kérdés, vajon megéri-e vállalni a beavatkozást. Ezen döntés meghozatalához elengedhetetlen a pontos és széleskörű tájékozódás a műtétet megelőző, a műtét közbeni, valamint a műtét utáni időszakra tekintve.

Ami fontos és talán sokaknak meglepő információ lehet, hogy a társadalmi biztosítás fedezi a kisebbítő műtéteket abban az esetben, ha az eltávolított zsírszövet mennyisége a teljes testtömeg legalább 0,5%-a. Az eljárás során eltávolítják a többlet bőr-, zsír- és mirigyszövetet úgy, hogy az új mell formája arányos legyen az egyén alkatával. A tökéletes eredmény elérése érdekében a sebész felvarrja a melleket, a bimbókat felemeli, a mirigyállományt pedig anatómiai helyzetben rögzíti. A műtét közben keletkezett hegeket sajnos teljesen eltüntetni nem lehet, ám megfelelő ápolással alig láthatóvá halványíthatóak.

Mint minden esetben mielőtt kés alá fekszünk, itt is érdemes átgondolni a beavatkozás fontosságát és szükségszerűségét. Azonban, ha úgy érezzük, hogy a túl nagy mellméret akadályoz, hátráltat bennünket a mindennapi tevékenységek elvégzésében, akkor ne féljünk felvenni a kapcsolatot a megfelelő szakemberrel.