Egyre kevesebb az infarktusos eset

A Kaiser Permanente szakértői is hasonló eredményre jutottak, az ő kutatásaik szerint 1999 és 2008 között 24 százalékkal kevesebb embert szállítottak kórházba szívrohammal. Az Egyesült Államokban 1970 óta folyamatosan csökken a szívinfraktusban elhunytak száma. Bár a betegség előfordulása nem csökkent jelentősen, a modern orvostudománynak köszönhetően azonban egyre kevesebben halnak bele a régen életveszélyes betegségbe.

A különböző megelőző programok, amelyek arra ösztönöznek, hogy kevesebbet együnk, többet mozogjunk, szokjunk le a dohányzásról és figyeljünk oda a vérnyomásunkra és koleszterinszintünkre, úgy tűnik működnek.

A Kaiser Permanente szakemberi két csoportba osztják a szívinfarktusokat: a súlyosabb változatot a koronáriás artéria elzáródása okozza, és ez a szívizomzat tartós károsodását is okozhatja, az enyhébb változat esetében azonban az elzáródás nem teljes, így a vérhiány miatt fellépő szövetkárosodás nem olyan jelentős. A súlyosabb ST-szegmenst mutató miokardiális infarktus  (STEMI) gyakran végzetes kimenetelű. Az enyhébb, nem-STEMI gyógyításához azonban gyakran műtétre sincs szükség, hiszen vérhígítókkal és béta blokkolókkal sokszor megszűntethető az infarktus.

”Szerencsére az utóbbi időkben az enyhe infarktusok sokkal gyakoribbak, ennek is köszönhető, hogy évről-évre egyre kevesebben halnak meg szívrohamban” – nyilatkozták a Kaiser Permanente szakértői.