Egyes rovarirtó szerek cukorbetegséget okozhatnak?

A Diabetes Care-ben megjelent tanulmány rámutatott, hogy a vérben található POP vegyületek magas szintje összefüggésbe hozható az ún. inzulin-rezisztenciával, ami a diabétesz egyik előjele. A POP-ok a zsírszövetekben tárolódnak, a szerzők szerint ez az oka annak, hogy az elhízott embereknél könnyebben alakul ki a cukorbetegség. Az inzulin-rezisztens páciensek nem képesek vérükből eltávolítani a felesleges glükózt, ez pedig gyakran a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

Néhány szakértő szerint azonban a tanulmány nem bizonyítja meggyőzően a POP vegyületek és a diabétesz kialakulása közötti kapcsolatot. Ők úgy gondolják, hogy az inzulin-rezisztencia is okozhatja, hogy a szervezet nem képes megtisztítani magát a POP-októl.

Matt Hunt, a Diabetes UK szervezet tudományos információkért felelős részlegének vezetője szerint ez egy igen komplex kutatási terület, és az eddigi tanulmányoknak nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a POP vegyületek szerepet játszanának az inzulin-ellenállás kialakulásában.