Egyénre szabott vérnyomáskontroll segíthet a cukorbetegeken

A kutatók közel egymillió cukorbeteg adatait elemezték, akiket a veteránok egészségügyi intézményeiben kezeltek szerte az Egyesült Államokban. Kiderült, hogy 82 százalékuk kapott gyógyszert a vérnyomására is. Több mint 8 százalékuknak valószínűleg túl sok gyógyszert adtak, 6 százalékukat viszont nem kezelték olyan erőteljesen, mint lehetett volna.

Az Archives of Internal Medicine online kiadásában megjelent beszámoló tanúsága szerint a jelenlegi, mindenkit egy kalap alá vevő megoldást újra kell gondolni a vérnyomáskontroll tekintetében. Az egyénre szabott megközelítés kidolgozását segíthetik az elektronikus adatbázisok, melyek kombinálhatják a vérnyomást, a felírt gyógyszert és a beteg egyéni kockázati tényezőit, mint amilyen a szívbetegség vagy az egyensúlyproblémák, magyarázták a szerzők.

”A cukorbetegek magas vérnyomásának megfelelő kezelése kiemelt fontosságú, a szívinfarktus, az agyvérzés és más betegségek kockázatának csökkentése érdekében” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Eve Kerr, a VA Ann Arbor Egészségügyi Rendszer Klinikai Menedzsment Központjának igazgatója, a Michigani Egyetem orvosi karának belgyógyász professzora. ”Ha azonban mindenkinek ugyanazt adják a vérnyomására, az egyeseknél túlkezeléshez vezethet, ami károsíthatja az egészséget, mert túlságosan leviszi az értékeket. Jobb módszerek kellenek a vérnyomás mérésére és a megfelelő kezelés ösztönzésére, hogy minden beteg azt kapja, amire szüksége van.”