Egyedülálló eljárás a mellrák felismerésére

Életmentő a korai felfedezés 
A mellrák túlnyomó része tünet- és panaszmentesen alakul ki. Sokan még akkor sem fordulnak orvoshoz, amikor a csomó már egyértelműen tapintható az emlőben vagy azért, mert nem is végeznek rendszeresen önvizsgálatot, esetleg bár tapintják az elváltozást, de nem éreznek fájdalmat, ezért nem törődnek vele. Jelenleg a legtöbb reményt a minél előbbi felismerés és ennek segítségével a minél korábban elindított kezelés adja, hiszen az idejében diagnosztizált mellrák a daganatos betegségek közül az egyik, amit a legeredményesebben tudnak gyógyítani.

Ismeri a mellét?
Az emlők szerkezetük szerint öt csoportra oszthatók, attól függően, hogy milyen arányban van bennük zsír, kötőszövet, illetve mirigyállomány.  Az egyik „véglet”, amikor szinte csak zsírt tartalmaz a mell – ez nagyon jól átengedi a röntgensugarakat, szinte tökéletesen „átlátszó”, így igen jól vizsgálható, az esetleges elváltozások szembetűnők. A fiatalabbakra általában a másik véglet, az ún. „dense” emlő a jellemző. Az emlő állománya sűrű, azaz sok kötőszövetet és mirigyet tartalmaz. Ilyen esetben az elváltozás nehezen észrevehető. A nők 40%-a dense-emlőjű.

MELYIK SZŰRŐVIZSGÁLATOT VÁLASSZA?

Önvizsgálat

Havonta javasolt elvégezni az emlő önvizsgálatát, ideális esetben a menstruáció utáni első napokban, amikor a mell már nem érzékeny, duzzadt.
Tükör előtt állva, hanyatt fekve vagy akár a zuhany alatt a mell méretét, kontúrját megfigyelve, majd tapintással körkörös, függőleges, valamint kifelé haladó mozdulatokkal végezze el a vizsgálatot. Tapintsa végig a hónaljjáratok nyirokcsomóit, a bimbóudvart is. Fontos, hogy észlelje a mell és a körülötte lévő tér minden apróbb elváltozását, a szokatlan jeleket, legyen az bőrpír, elszíneződés a mellbimbó táján vagy bőr alatt tapintható duzzanat, csomó, váladékozás stb.

Hazánkban egyedülálló CT-Lézer mammográfia

A dense-emlők vizsgálatára fejlesztették ki az Egyesült Államokban a káros sugárzástól mentes Computed Tomography Laser Breast Imaging System, vagyis CT-Lézer mammográfia eljárást, amely a heterogén, és az igen tömött emlő esetén is nagy érzékenységgel képes a rosszindulatú emlődaganatokat kimutatni.

A hazánkban egyedülálló vizsgálat az új fejlesztésű, lézeres technológia segítségével teszi láthatóvá az emlőben kialakult rosszindulatú elváltozásokat. Míg a hagyományos mammográfia a struktúra változását jelzi, addig a CT-lézer a malignus elváltozás környezetében kialakuló érképződést mutatja ki. Fontos tudni, hogy e vizsgálat esetén nincs az egészségre nézve káros sugárzás, és kiküszöbölhető a kellemetlen emlőkompresszió.

Kiknek javasolt a CT-Lézer Mammográfia?

 • Elsősorban azoknak, akiknél ha az emlőben csomó tapintható, ill. az emlőben fájdalmat érez
 • Fiatalabb, 40 év alatti életkorban
 • Terhesség alatt, mivel nincs káros sugárzás
 • Abban az esetben, ha a családban korábban előfordult melldaganat
 • Sűrűbb (ún. “dense”) emlőjű fiatalabb nőknél, akiknél az elváltozások nehezebben észrevehetők
 • Emlőimplantátummal rendelkező hölgyeknek, mivel a lézerfény úgy lát át az implantátumon, mintha az üvegből volna. Itt sincs szükség az emlő összenyomására, így az implantátum biztosan nem sérül.
 • Mellműtét előtt (plasztikai műtét előtt, implantátum-beültetés előtt, emlőkisebbítő műtét előtt) álló nőknél

Hagyományos röntgen mammográfia
A hagyományos mammográfia vizsgálat az emlő daganatos betegségeinek ábrázolására alkalmas. Kimutatja az emlőstruktúra jó- és rosszindulatú elváltozásait, vagy azok jelenlétére közvetett jelekkel utalhat. A vizsgálati módszer röntgensugárral működik, a kiegészítő ultrahangos vizsgálat pedig tovább növeli az orvosi diagnózis pontosságát.
Mammográfiával az emlőrák klinikai tüneteinek megjelenése előtt átlagosan 2 évvel korábban felfedezhető. A statisztikák szerint rendszeres ismételt mammográfiás szűrés esetén az emlőrák halálos kockázata felére csökkenhet.

Emlőultrahang vizsgálat
Az ultrahang a legkíméletesebb, fájdalmatlan, káros hatással nem járó, emiatt korlátlanul ismételhető vizsgálat. Az emlőultrahang kifejezetten alkalmas fiatal hölgyek vizsgálatára, és korlátlan számban megismételhető, mivel nincs káros hatása, Segítségével elsősorban emlődaganat, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladások mutathatók ki.  Az emlők vizsgálatában kiegészíti a mammográfiás leletet.

A betegség számokban

 • Évente a világon több mint egymillió nőnél fedeznek fel emlőrákot
 • Hazánkban évente KB. 7500 női emlődaganatos megbetegedést diagnosztizálnak
 • Élete során kb. minden nyolcadik nőt érint ez a kór
 • Szűrés nélkül a nők fele hal meg ebben a betegségben
 • A betegség kialakulásának valószínűsége az életkorral együtt nő, ám 45 év alatt is egyre nagyobb számban fordul elő
 • Magyarország 1995-ben Európában a 18. helyen állt a betegség gyakoriságában