Egy pötty az arcon – bőrrák is lehet!

A zavaró szépséghiba egy hét elteltével szerencsére el is tűnt, ám Joy legnagyobb döbbenetére fél év elteltével ugyanott ismét felbukkant, majd rövid szünet után decemberben ismét. Ekkor azonban már némiképp másképp nézett ki, mint korábban, és az alapozóval sem lehetett már elfedni. Ekkor Joy úgy érezte, ideje egy szakemberrel konzultálni, ezért egy kozmetikai sebészhez fordult tanácsért, aki miután megvizsgálta, azt tanácsolta Joynak, hogy készíttessen biopsziát. A hölgy legnagyobb döbbenetére – hiszen évek óta óvta magát a naptól, és utoljára tizenéves korában égett le – a biopszia során kiderült, hogy esetében úgynevezett laphámsejtes carcinomáról (SCC) van szó, ami az egyik leggyakoribb bőrrákfajta. Azonnali műtétre volt szükség, mely során a tumort eltávolították, majd a sebhelyet egy plasztikai műtét során hozták rendbe.

Joynak szerencséje volt, mert az orvosok viszonylag hamar felismerték a betegséget, melyet egyébként csak Angliában és Wales-ben évente 10 000 alkalommal diagnosztizálnak, leggyakrabban az arcon, az ajkakon, a fülön vagy a fejbőrön. Ha időben sikerül kezelni, akkor 90 százalékos a túlélési esély.

Egy felmérés szerint a számos figyelmeztetés ellenére az emberek 40 százaléka még mindig égeti magát a napon, hogy szépen lesüljön, nem törődve azzal, hogy már kétévente egy leégés is elég ahhoz, hogy a bőrrák esélye megháromszorozódjon. Dr. Tamara Griffiths, a Manchesteri Bőrgyógyászati Központ szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csupán a gyanús anyajegyeket, hanem a szokatlan foltokat, pattanásokat is figyelni kell.

Összességében bármi gyanúra adhat okot, ami újonnan jelent meg a bőrünkön, netán fáj vagy viszket, és nem akar elmúlni. A laphámsejtes carcinoma először heges, pikkelyes sebnek indul, piros vagy rózsaszín alapon, majd idővel szemölcsszerű kinövéssé változik. A hátterében egy gyerekkori leégés vagy a szolárium használata is állhat.

Dr. Griffiths azon az állásponton van, hogy nem létezik biztonságos napozás, arcunkat mindig védeni kell magas faktorú krémekkel, nyáron lehetőleg az árnyékban kell tartózkodnunk, illetve ruhával, kalappal kell megóvni bőrünket a leégéstől.