Egy igazán hatékony szűrő program az emlődaganat korai felismerésére magas rizikójú nők esetében

A megelőzés a leghatékonyabb eszköz a betegségek korai felismerésére, amikor még a megfelelő kezeléssel teljes gyógyulás elérhető. A szűrővizsgálat akkor lehet hatékony, ha az nem okoz egészségkárosodást, ha a vizsgálat eredményességét nagy klinikai vizsgálatok igazolták, ha ismételhető.

 Az emlőrák – a tüdőrák után – a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente mintegy 8.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván. Élete során minden 10-11 nő közül egynél alakul ki.

Az emlőrákok túlnyomó többsége 50 évnél idősebb nőkben, a havi vérzés abbamaradása utáni életkorban fordul elő, de egyre gyakoribb a fiatalkorban előforduló daganat, elsősorban, akiknél családi öröklődés feltételezhető.  A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél korábban ismerik fel és kezdik el kezelni a daganatot. A szűrések célja a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatok és daganatelőtti állapotok felismerése a későbbi, súlyosabb következmények, így a korai halálozás csökkentése érdekében. A rendszeres szűrővizsgálatokkal az emlődaganat okozta halálozás igazoltan csökkenthető. Az un. „aranystandard” a hagyományos röntgen sugárzással működő mammográfia, de nem minden esetben ez a leghatékonyabb, és legbiztonságosabb módszer.

Az utolsó, 2020-ban kiadott Szakmai útmutató a IV. Emlőrák konszenzus konferencia alapján emlő MR javasolt többek között „magas rizikójú betegcsoportban szűrésre, illetve denz emlőknél a diagnosztikus érzékenység növelésére.

A RADIVERT Diagnostic MR klinika, az egyetlen diagnosztikus MR vizsgálatokkal foglakozó klinika, aki az „MR szakértője” cimet viselheti Magyarországon. Az emlő daganat kialakulásának szempontjából  magas rizikójú nők diagnosztikus vizsgálatát végzi speciális MR technikával, és dedikált emlőtekercsek alkalmazásával.

Melyek azok a nők, akik magas rizikójúak?

 akik ismert BRCA1, vagy BRCA2, vagy egyéb mutációval rendelkeznek, A mutáció nemcsak örökletes lehet, hanem az idő múlásával is kialakulhat környezeti vagy más károsító hatásokra, akár véletlenszerűen is. A BRCA mutáció nemcsak az emlőrák, hanem a petefészekrák kockázatát is növeli.

 • Azok a nők, akiknek közvetlen felmenőik esetében emlőrákot , vagy petefészek rákot igazoltak főleg fiatal életkorban,
 • Akiknél egyik mellükben már daganatot diagnosztizáltak,
 • Akiknél fiatalkorban, valamilyen okból sugárkezelést alkalmaztak.
 • vagy dense ( feszes, sűrű állagú) emlőjű nők- a klinikai adatok alapján magasabb az emlőrák előfordulása.
 • Amíg a teljes lakosság körében 12 százalék a kockázata a nőknek arra, hogy életük folyamán kialakul mellrák a szervezetükben, a BRCA mutációt hordozóknál ez mintegy 70 százalék. Akiknél bebizonyosodik, hogy a BRCA génmutáció talaján alakult ki az emlődaganata, nagyobb a kockázata arra is, hogy az ellenoldali emlőben is kialakuljon tumor
 • Hazai szűrési ajánlás a magas rizikójú betegcsoportra: 30 éves kor felett évente javasolt a mammográfia, kiegészítve lehetőség szerint évente MR-rel – amely ismert BRCA1/2-hordozónál legalább 30 éves kortól, TP53-mutációnál 20 éves kortól javasolt.

A szakmai ajánlások alapján ezekben az esetekben rendszeres szűrővizsgálat javasolt, amelyek közül a leghatékonyabb az MR vizsgálat.

A COVID-19 pandémia során a rendszeres ellenőrzés a magas rizikójú nők esetében is kimaradt, pedig ezekben az esetekben évente javasolt az ellenőrző vizsgálat.

A RADIVERT MR Diagnosztikai Klinika együttműködve néhány nőgyógyászati és emlő vizsgálati központtal az emlődaganatok következtében kialakuló halálozás csökkentése érdekében egy prevenciós programot indít.

Ismert és bizonyított, hogy MR mammográfia esetén a koraibb stádiumú és kisebb méretű emlő daganatok is kimutathatóak, mint a mammográfia és az emlő UH esetén. Magasabb a vizsgálat szenzitivitása az MR mammográfiának, mint a hagyományos mammográfiának. A vizsgálat specificitása tovább javítható, ha az MR-t kiegészítő vizsgálatként végzik el

A RADIVERT MR várja azon magas rizikójú nők jelentkezését MR mammográfiás vizsgálatra akik:

 • akik ismert BRCA, vagy egyéb mutációval rendelkeznek,és/vagy akik családjában előfordult emlő daganat

A  program a  Familial MRI screning trial (FaMRIsc) program eredményeire épül fel. Ismert tény, hogy emelkedik az emlő tumor előfordulása azoknál a nőknél, akik családjukban hasonló betegség előfordult, főleg fiatalabb korban. . Ezen esetek 64-87%-ban nem lehetett kimutatni erre hajlamosító genetikai eltérést. A FaMRIsc program során az MR mammográfiát összehasonlították a hagyományos mammográfiával olyan 35-55 év közötti nők esetében, akiknél familiáris előfordulási rizikó magas volt. A betegek felénél  MR mammográfia, másik felénél  hagyományos mammográfiát végeztek. A 6 éves utánkövetés során átlagosan 4.3 vizsgálat történt betegenként.

Az MR mammográfia az utánkövetés során több daganatot mutatott ki, és méretük is szignifikánsan kisebb volt, mint a hagyományos mammográfia során. Fontos eredmény volt, hogy az érzékenyebb MR mammográfiával a nyirokcsomó  áttétek száma is kisebb volt, amely ugyancsak igazolja, ezzel a módszerrel a betegség koraibb stádiumban kimutatható. Az alacsonyabb stádiumban felfedezett daganat esetében kevesebb kemoterápiára van szükség, csökken a mortalitás.

Az ajánlások javasolják a szűrést már koraibb életkorban elkezdeni, akik esetében családi előfordulás szerepel.

A magas rizikójú nők másik fontos csoportja az un. feszes, vagy dense emlőjű nők- akik esetében a  klinikai adatok alapján magasabb az emlőrák előfordulása, és nehezebb is a betegség kimutatása, mivel  a hagyományos mammográfia és az emlő ultrahang is kevésbé érzékeny ezekben az esetekben.  A fiatalabb nőknél gyakoribb a dense emlő, és a korai emlődaganat megjelenése gyakoribb ebben az életkorban is.   Az MR mammográfia  szenzitivitása ebben a csoportban is  magas, mivel a mágneses rezonancia vizsgálatot nem befolyásolja a dense emlő.

Ebben a csoportban a betegek szűrésére javasolható az emlő MR vizsgálat rendszeres alkalmazása. A MR mammográfia fontos előnye, hogy nincs sugárterhelés, nincs kellemetlen emlőkompresszió. A vizsgálat rendszeresen ismételhető.

 • extrém dense emlők esetén 2.3X magasabb a valószínűsége az emlő daganat kialakulásának. Az interval daganatok előfordulása 5x emelkedik.

Fontos az a tény is, hogy a dense emlők esetében az MR mammográfia esetében az  un. interval rákok- amikor a két vizsgálat közötti periodusban alakul ki a rosszindulatú elváltozás-  előfordulása alacsonyabb,  mivel az MR a már 1 cm-nél kisebb daganatok kimutatására is alkalmas.

 • A DENSE Trial Study Group eredményei azt mutatták, hogy az extrém denz emlőállomány esetén a mammográfiás szűrés mellett kiegészítésképpen elvégzett MR vizsgálat segítségével szignifikánsan, közel a felére csökkent az „intervallum-rákok” – amely jelentése a rendszeres, kétévenkénti mammográfiás szűrés közötti időben jelentkező emlőrákok – száma az egyedüli mammográfiás szűrésekhez képest. Az intervallum-rákok számának csökkenése arra utal, hogy ezeket a daganatokat már korábban, tünetmentes állapotban észlelni lehetett volna, de kifejezetten denz emlők esetén a standard mammográfián ezek még nem voltak láthatók. Az is kiderült, hogy a kiegészítő MRI-vel több lassan növekvő, kevésbé agresszív daganatot sikerül kimutatni, melyek általában jobban differenciáltak, hormon-érzékenyek és ezért jobban gyógyíthatók.

A szűrések célja a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatok és daganat előtti állapotok felismerése a későbbi, súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

EMLŐ MR vizsgálat javasolt, ha:

 • a családban már előfordult emlődaganat, akkor akár 35 év alatt is
 • feszes, denz emlő esetében, amikor a mammográfia érzékenysége alacsonyabb
 • a betegnél már előfordult emlő daganat
 • emlő implantátum esetében
 • ha Ön egészségtudatos, és rendszeresen szűrésekre jár

Hogyan jelentkezhet vizsgálatra?

A bejelentkezés történhet telefonon- +36302414960

Közvetlen előjegyzési rendszeren, amely a radivert.hu honlapról indítható.

Kérdéseire válaszolunk a radivert@radivert.hu e-mailen.

Az emlődaganat hónapra tekintettel az első 50 jelentkező 10% kedvezményt kap!

 

 

MRI versus mammography for breast cancer screening in women with familial risk (FaMRIsc): a multicentre, randomised, controlled trial

Sepideh Saadatmand 1H Amarens Geuzinge 2Emiel J T Rutgers 3Ritse M Mann 4Diderick B W de Roy van Zuidewijn 5Harmien M Zonderland 6Rob A E M Tollenaar 7Marc B I Lobbes 8Margreet G E M Ausems 9Martijne van ‘t Riet 10Maartje J Hooning 11Ingeborg Mares-Engelberts 12Ernest J T Luiten 13Eveline A M Heijnsdijk 2Cees Verhoef 1Nico Karssemeijer 4Jan C Oosterwijk 14Inge-Marie Obdeijn 15Harry J de Koning 2Madeleine M A Tilanus-Linthorst 16FaMRIsc study group

Lancet Oncol2019 Aug;20(8):1136-1147.

doi: 10.1016/S1470-2045(19)30275-X. Epub 2019 Jun 17.