Éghajlattól függetlenül nagyobb a szívroham kockázata télen

A Los Angeles-i Jó Szamaritánus Kórház kutatói négyévnyi halálozási adatot vizsgáltak különböző éghajlatú területeken: Kaliforniában, Texasban, Arizonában, Georgiában, Washingtonban, Pennsylvaniában és Massachusettsben. A vizsgálati időszakban az összes halálozás és a szív-érrendszeri eredetű halálozás mindegyik területen 26-36 százalékkal nőtt a téli időszakban a nyárhoz viszonyítva. A kutatókat az lepte meg a leginkább, hogy az összes halálozás és a szív-érrendszeri eredetű halálozás a hét különböző éghajlatú területen rendkívül hasonlónak bizonyult. A földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül ugyanaz a minta mutatkozott: télen sokkal több halálozás következett be, mint nyáron.

A kutatást vezető Bryan Schwartz elmondta, mivel az alacsonyabb hőmérsékletet általában a halálozás magasabb arányával hozzák összefüggésbe, azt feltételezték, hogy a téli tetőzés nagyobb lesz az olyan hideg éghajlatú területeken, mint Massachusetts állam. Ennek ellenére az eredmények azt mutatták, hogy a halálozási arány mindegyik területen nagyon hasonló, ez pedig azt jelenti, hogy az időjárás elhanyagolható tényező, ha egyáltalán valóban tényezőnek tekinthető.

Dr. Schwartz ezt részben azzal magyarázza, hogy mindenki hozzászokik lakóhelye időjárásához, így a nyár és a tél közötti váltás fontosabb tényező, mint az, milyen mélyre süllyed télen a hőmérő higanyszála. A másik lehetséges ok a télen tetőző influenzás időszak. A légúti fertőzések magasabb aránya is bizonyíthatóan növeli a szív-érrendszeri eredetű halálozás kockázatát, ami szintén az influenza elleni védőoltás hasznosságát támasztja alá.