Egészséges táplálkozással elkerülhető a cukorbetegség

Egy kanadai felmérés szerint a szegényebbek körében kétszer gyakrabban fordul elő a kettes típusú cukorbaj. Ennek oka valószínűleg a rosszabb minőségű és egészségtelen élelmiszerek fogyasztása. Korábbi kutatások egyértelműen kimutatták a kapcsolatot az étrend és a cukorbetegségre való hajlam között. A magas zsírtartalmú, szénhidrátban gazdag élelmiszerek fogyasztása hosszú távon növeli a cukorbetegségre való hajlamot.

Az alacsonyabb jövedelmű emberek inkább választanak olcsó és tápláló ételeket, mint jó minőségű egészséges táplálékokat. ”Természetesen léteznek olyan egészséges ételek is, amelyek mindenki számára megfizethetőek, ezzel azonban sokan nem törődnek, hiszen egyszerűbb megvenni az olcsó, tápláló és legtöbbször ízletes, de egészségtelen ételeket” – nyilatkozta Dr. Andrew Drewnowski, a Washington Egyetem professzora. ”Érdekes azonban, hogy a jólét nem feltétlenül jár együtt az egészséges étrenddel. Felméréseink szerint az iskolázottság sokkal nagyobb szerepet játszik az egészségtudatos étkezés kialakulásában.”

Természetesen az alacsony jövedelem és az iskolázottság hiánya sem feltétlenül jelentenek cukorbetegséget. A genetikus és személyes tényezők is nagy szerepet játszanak a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában. ”Rengeteg tényező játszik közre a cukorbetegség kialakulásában, de az biztos, hogy helyes táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük. Sok esetben egy egészséges ebéd sem kerül többe, mint egy egészségtelen, csak oda kell figyelnünk” – nyilatkozta Beth Thayer, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője.