Dohányosok életét mentheti meg a CT-szűrés

„Eredményeink alapján még a dohányosok csoportján belül is vannak olyanok, akiknek jóval hasznosabb a szűrés a többieknél” – fogalmazott a kutatást vezető Hormuzd Katki. „Azoknál a legvalószínűbb a vizsgálat életmentő hatása, akiknél a legnagyobb a tüdőrák miatti halálozás kockázata” – tette hozzá a szakértő. A kockázati tényezők közé tartozik a hosszú távú dohányzás, a családban előforduló tüdőrákos megbetegedés, illetve más tüdőbetegség. A tanulmány szerzői szerint az eredmények hasznosak lehetnek azon orvoscsoportok számára, akik új, hatékonyabb tüdőrák-szűrési irányelvek kidolgozásán fáradoznak.

Az Egyesült Államokban mért adatok szerint az elmúlt évben ötödével csökkent az olyan 55 és 74 év közötti erős dohányosok tüdőrák-halálozása, akik nem több mint 15 éve szoktak le a cigarettáról. A pontosabb összefüggés feltárásának érdekében a szakértők összehasonlították a tüdőrák-halálozások és a fals-pozitív CT-leletek számát a több mint 26 000 fős mintában. Kiderült, hogy a CT olyan elváltozásokat is kimutat, amit a röntgen nem.

„Úgy találtuk, hogy a dohányzók 30-40 százalékának volt valamilyen pozitív lelete, és azok legtöbbje téves” – mondta Katki, aki figyelmeztetett: a magas kockázatú csoportban a szűrés előnyei messze felülmúlják a fals pozitív eredmény jelentette veszélyt. A magas kockázatú csoport a vizsgált személyek 60 százalékát tette ki, körükben a szűrés 88 százaléknál bizonyult életmentőnek, miközben a fals pozitív tesztek aránya 64 százalék volt. Az alacsony kockázatúak egyötödös pozitív leletaránya csupán 1 százalék életét mentette meg.

Az eredmények a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat júliusi számában jelentek meg.