Digitális emlékezet az inzulinterápiában

A cukorbetegség mintegy 246 millió embert érint világszerte, és ez a szám 7 millió fővel növekszik évente. Minden 10. másodpercben meghal valaki kifejezetten a cukorbetegséghez kacsolódó problémák, szövődmények miatt – ami a teljes világméretű összhalálozás megközelítőleg 6 százaléka. Vagyis nagyságrendileg ugyanannyi halálos áldozatért felelős a betegség, mint a „korunk pestisének” nevezett AIDS fertőzés.

A cukorbetegségnek két fő fajtáját különböztetjük meg. Az úgynevezett 1-es típusú cukorbetegség jellemzően fiatal korban, hirtelen alakul ki. A háttérben ilyenkor a szervezet immunrendszerének olyan téves működése áll, ami elpusztítja az inzulintermelő sejteket, ezért az érintett egész életében inzulinpótlásra szorul. Ez teszi ki az összes cukorbeteg mintegy 5 százalékát.

Az úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség esetében a kór lassan, folyamatosan alakul ki. A háttérben a szervezet inzulin hasznosító képességének sérülése áll, amit a szervezet fokozott inzulintermeléssel próbálja ellensúlyozni. Ez azonban az inzulintermelés csökkenéséhez, megszűnéséhez vezet. Ezért lehetséges a cukorbetegség e formájának kezelését életmódváltással és tablettákkal kezdeni, de számos 2-es típusú cukorbeteg esetében is – az inzulintermelés fokozatos megszűnésével – szükségessé válik az inzulinterápia alkalmazása.

A Lilly 1923-ban bemutatta a világ első inzulinkészítményét, amelynek megjelenésével forradalmasította az addig halálos betegségként számon tartott cukorbetegség kezelését. A vállalat folyamatosan élen jár a diabétesz elleni küzdelemben, olyan újabb és újabb innovatív megoldásokkal, mint például a világ első biotechnológiai készítményének – a gyors hatású inzulinnak – előállításával. Természetesen, e mellett a Lilly olyan fecskendők fejlesztésén is folyamatosan dolgozik, melyek könnyebbé teszik a cukorbetegek mindennapjait.

50 évvel ezelőtt a diabéteszesek még otthon, lábosban főzték ki a fecskendőt és az injekciós tűket, amit aztán fokozatosan fölváltottak az egyszer használatos eszközök, majd ezek modern változata: az inzulin toll. Az inzulin toll egy kisméretű inzulinadagoló eszköz, ami egy nagyon vékony tű segítségével, a lehető legkisebb kellemetlenséget okozva juttatja a megfelelő inzulinmennyiséget a bőr alá. Alkalmazása nagyon kényelmes, mivel az érintettek gyakorlatilag bárhol, az otthonukon kívül is egyszerűen és diszkréten alkalmazhatják.

Így tehát a pontos és kényelmes adagolás eszköze megszületett, de talán pontosan ezért, az inzulinbeadás annyira a napi élet részévé válik, hogy előfordulhat, a beteg beadja a szükséges mennyiséget, majd egyszerűen el is feledkezik a dologról. A cukorbetegek jelentős része ugyanúgy aktív életet él, mint bárki más. Dolgozik, ellátja a család körüli teendőket, esetleg sportol, vagy más hobbijának hódol, így a napi teendők sora esetenként megnehezíti a módszeres terápiakövetést (pl.: napló vezetését a beadott inzulin adagokról), így bár a pontos adagolási szándék adott, előfordulhat, hogy ember időnként felejt és téveszt.

Ezért, a cukorbetegek egyik legrégebbi igényére válaszolva fejlesztette ki a Lilly a memóriával rendelkező inzulin tollat, a Memoir-t A Memoir megjegyzi a legutóbbi 16 inzulindózis nagyságát és a beadás pontos idejét, így a terápia egyetlen gombnyomással követhető és betartható lesz. A pontos adagolás és a korábbi adagok, valamint a beadás időpontjának nyomon követése segít megelőzni az esetleges inzulin túladagolást (ami a kialakuló kórosan alacsony vércukor szint következtében életveszélyessé is válhat), és kivédhető a szükséges dózisok kihagyása is. A cukorbetegek számára kritikus fontosságú, hogy a pontos, időben történő adagolással csökkentsék az étkezések utáni vércukorcsúcsok nagyságát, ezáltal javítsák átlagos vércukor értéküket is. A Memoir elsősorban az inzulint  naponta négyszer, ötször adó betegeknek nyújt jelentős segítséget, akik az életmódjuktól, fizikai aktivitásuktól, étkezésüktől függően rendszeresen változtatják a beadásra kerülő gyors hatású inzulin adagját.

A pontos terápiakövetés, a megfelelő időpontban és mennyiségben beadott inzulin mellett valamennyi cukorbeteg számára kiemelten fontos az életmód és a testsúly kontroll. A terápia akkor lehet igazán hatásos, ha a betegségben érintettek kiemelten figyelnek az étkezésre, mozgásra. A megfelelő életmóddal és testsúly kontrollal jelentősen csökkenthető a szövődmények száma. A pontos inzulinadagolásra tehát már van megoldás, hiszen a Memoir pontosan emlékszik. Viszont a mozgásról és egészséges étkezésről sem szabad senkinek megfeledkezni.