Diabétesz és pre-diabétesz: mi a különbség?

A cukorbetegségre konkért tünetek utalnak: az állandó szomjúság, a gyakori vizelés, az állandó éhség, a kimerültség, a fogyás, a lassan gyógyuló sebek, a száraz és viszkető bőr, a láb érzéketlensége vagy bizsergése és a homályos látás. Azonban nem minden cukorbetegnél jelentkeznek tünetek.

Súlyos egészségügyi problémákat okozhat, azonban gyógyszerekkel kézben lehet tartani a betegséget. Cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint vagy nem képes felhasználni azt. A hormont a hasnyálmirigy termeli és hiányában a táplálékból felszívódott glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így a véráramban marad. A magas vércukorszint károsítja az idegeket és az ereket, emiatt különböző szövődmények: szívbetegség, stroke, vesebetegség, vakság és érszűkület alakul ki.

Az Egyesült Államokban több mint 8 millió 60 év feletti ember cukorbeteg. A diabéteszeseknek csak kis százaléka szenved I-es típusú cukorbetegségben, amely jellemzően 30 éves kor alatt kezdődik és amelyben a szervezet nem képes inzulint termelni. 90 százalékban a II-es típusú cukorbetegség fordul elő, amely rendszerint 40 éves kor felett jelentkezik és előfordulása a kor előre haladtával nő, ekkor a szervezet nem termel elég inzulint vagy nem képes felhasználni azt. Az elhízás és a mozgásszegény életmód megnöveli a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az úgynvezett pre-diabéteszben szenvedőknél a vércukorszint magasabb, de nem éri el a cukorbetegség kritériumát, náluk fokozottabb a cukorbetegség kifejlődésének kockázata. Ez azonban a testsúly csökkentésével és testmozgással csökkenthető, különösen idős emberek esetében. A szakértők azt javasolják, hogy a 45 év felettiek rendszeresen jelenjenek meg szűrővizsgálaton, mivel ők fokozottan veszélyeztetettek a II-es típus szempontjából.