Daganat is állhat a szülés utáni depresszió hátterében

Az édesanya állapota a gyógyszeres és pszichiátriai kezelés ellenére folyamatosan romlott. A nőnél a szülés utáni depresszió valamennyi jellemző tünete (pánikroham, szorongás, sírási kényszer, reményvesztettség érzése) jelentkezett, emiatt a diagnózis felállítását követően az orvosok azonnal megkezdték a gyógyszeres kezelést, ami, mint később kiderült, hatástalan volt.

A páciens terhességének végén időnként furcsa zsibbadást érzett az alsó ajkában. A szülés után néhány hónappal a már meglévő tünetei mellett elkezdett furcsán viselkedni, ami abban nyilvánult meg, hogy időnként morgó hangokat adott ki és egyik dobozból a másikba öntögette át a gabonapelyhet. Ezek a viselkedészavarok nem tartottak sokáig és a beteg később nem tudta visszaidézni őket.

A súlyosabb tünetek (homályos látás, zavartság, kimerültség, beszédzavarok) megjelenésekor a nő végül kórházba került. Itt kiderült, hogy rendkívül alacsony, mindössze 1,6 mmol/l a vércukorszintje. A normális vércukorszint alsó határa az étkezést megelőzően körülbelül 3,8 mmol/l. Ilyen alacsony vércukorszint általában csak diabétesszel küzdő és gyógyszeres kezelés alatt álló betegeknél fordul elő, a páciens azonban semmiféle gyógyszeres kezelésben nem részesült.

A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy egy két és fél centiméter nagyságú hasnyálmirigytumor okozta a tüneteket, ami egy insuloma, vagyis inzulintermelő daganat volt. Az inzulin egy, a hasnyálmirigy által termelt hormon, ami segíti a sejtek glükózfelvételét. Túl sok inzulin termelődése esetén a vércukorszint lecsökken.

A tumor eltávolítása után a páciens tünetei is megszűntek és többé nem volt szüksége a szorongás elleni gyógyszeres és pszichiátriai kezelésre.

Mivel agyunknak a megfelelő működéshez rengeteg cukorra van szüksége, az alacsony vércukorszint könnyen okozhat viselkedés- és agyműködési zavarokat, valamint agressziót és szorongást. A páciens tüneteit nagy valószínűséggel a szoptatás is súlyosbította, hiszen rengeteg energiájába kerül a szervezetnek.

Az eset részletes leírása a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban olvasható.