Cukorbetegséghez vezet a D-vitamin hiány?

A D-vitamin hiányról már korábbi kutatások során is kiderült, hogy kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulásával, a kapcsolat hátterében rejlő mechanizmusok azonban egyenlőre ismeretlenek. A mostani vizsgálatok során a tudósok megvizsgálták a vitaminhiány és a túlsúlyos gyerekek étrendje közti összefüggéseket, valamint a szervezet D-vitamin szintje és az abnormális glükózmetabolizmust és vérnyomást jelző markerek közti kapcsolatot.

”Vizsgálati eredményeink szerint a vitaminhiányos elhízott gyerekekre jellemző a súlyosabb inzulin-rezisztencia” – nyilatkozta Dr. Micah Olson, a Texas Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának munkatársa. ”Bár az ok-okozati összefüggéseket nem sikerült feltárni, valószínűsíthető, hogy a D-vitamin hiány nagy szerepet játszhat a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában.”

A kutatás során a tudósok 411 túlsúlyos és 87 egészséges kontroll páciens D-vitamin és vércukor szintjét, szérum inzulin koncentrációját, testtömegindexét és vérnyomását hasonlították össze. A résztvevőket megkérték továbbá, hogy beszéljenek étkezési szokásaikról, vagyis arról, hogy miket és milyen gyakran esznek.

”Az egészséges étrend hiánya, a reggeli kihagyása, valamint a fokozott cukorbevitel mind összefüggésbe hozható az alacsony D-vitamin szinttel túlsúlyos gyermekek esetében” – mondta el Dr. Olson. ”A jövőbeli kutatások során közelebbről meg kell vizsgálnunk a vitaminhiány gyermekekre gyakorolt élettani hatását és egy esetleges D-vitamin pótló kezelés hatékonyságát.”