Cukorbetegséggel fenyeget az alváshiány

A Pittsburghi Egyetem kutatói egy héten át vizsgálták 245 egészséges középiskolás alvásmennyiségét és inzulinrezisztencia-szintjét. Az eredmények alapján a diákok átlagosan 6,4 órát aludtak naponta, ám hétköznap jelentősen kevesebbet, mint hétvégén. A Sleep című szakfolyóirat legújabb számában publikált vizsgálat szerint a kevesebb alvás magasabb inzulinrezisztenciával társul még akkor is, ha figyelembe vesszük a kort, a nemet, a derékbőséget és a testtömegindexet.

”A magas inzulinrezisztencia-szint cukorbetegséghez vezethet” – magyarázta a kutatást vezető Karen Matthews, az intézmény pszichiátriai tanszékének munkatársa. ”Rájöttünk, hogy ha a hat órát alvó serdülők csupán egy órával növelnék az alvás időtartamát, 9 százalékkal csökkenne náluk az inzulinrezisztencia” – tette hozzá.

Ez az első olyan tanulmány, amely egészséges kamaszokon vizsgálta a kevés alvás és a cukoranyagcsere kapcsolatát az elhízástól függetlenül. A szakértők szerint felvilágosító kampányra lenne szükség ahhoz, hogy növekedjen a tinik alvással töltött ideje, hiszen naponta 9 órányi pihenés kellene a szervezetüknek.

A tudományos munka összefüggésre világít rá a kevés alvás és az inzulinrezisztencia növekedése között, ám nem bizonyít ok-okozati összefüggést.