Cukorbetegséggel az Alzheimer-kór ellen?

„Ami kiderül, hogy a meglévő cukorbetegség növeli az Alzheimer-kór kialakulását” – tette hozzá. A francia tanulmány a Neurology című újság október 27-i számában jelent meg.

A Francia Nemzeti Egészségvédelmi és Orvosi Kutatási Intézet munkatársai szerint eddig csak kevés tanulmány vizsgálta a cukorbetegség és az Alzheimer-kór előrehaladása közti kapcsolatot. A munkacsoport 608 enyhe Alzheimer-kórban szenvedő embereket tanulmányozott, évi két alkalommal négy éven keresztül vizsgálták a betegek memóriáját és gondolkodását.

63 résztvevő volt cukorbeteg (10,4%), akik ugyanúgy átlagos 20 pontot kaptak a kognitív funkciót vizsgáló teszten, mint a többiek. Félévente 1,24 pont volt az átlagos csökkenés üteme, azonban a cukorbetegség nélküliek esetén a csökkenési ütem 0,38 ponttal magasabb volt, mint a cukorbeteg csoportnál.

A korábbi tanulmányok ellentmondásos eredményekkel zárultak, egy részük a cukorbetegeknél a kognitív funkciók gyorsabb, más részük lassabb csökkenéséről számolt be. Azonban Thies szerint ennek az oka az, hogy az Alzheimer-kór korábbi fázisában a betegség másképp halad előre, mint a későbbi fázisban.

Dr. Robert Friedland, a Louisville Egyetem Neurológiai Tanszékének vezetőjének elemzése kimutatta, hogy a francia tanulmányban a cukorbeteg résztvevőknek rövidebb ideje állt fenn az Alzheimer-betegsége, mint a nem cukorbetegeknek. Ezen túlmenően a különbség csak nagyon minimálisan volt statisztikailag szignifikáns, mely különbség klinikailag elhanyagolható.

Friedland néhány okot vázolt, hogy miért jöhetett létre ez a különbség. A cukorbetegek rendszeres vércukor-ellenőrzésen vettek, ami jótékony hatással volt az agyműködésre. Felvetült a rossz diagnózis lehetősége is, ugyanis ezekben az emberekben nem végeztek boncolást.

Friedland szerint az egész üzenete az, hogy a cukorbetegség néhány kockázati tényezője, a fizikai aktivitás hiánya és az elhízás ugyanúgy módosíthatja az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Thies szerint ahhoz, hogy az ilyen bonyolult kapcsolatokat megértsük, további hosszútávú tanulmányokat kell végezni, melynek legfőbb akadálya a pénz.