Cukorbetegséget okozhat az alváshiány

A Philadelphiai Gyermekkórház kutatóinak vizsgálatai szerint napi 7 és fél – 8 és fél óra alvás elősegíti a vércukorszint szinten tartását. Ennél több, vagy kevesebb alvás azonban már abnormálisan magas vérglükóz-értéket eredményez.

A kettes típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete nem képes elegendő inzulint termelni a bevitt glükóz lebontásához és szállításához – állítják az Amerikai Diabétesz Szövetség szakértői. A felesleges cukor ilyenkor felszaporodik a vérben és további komplikációkat hozhat létre.

A tudósok a mostani kutatás során összesen 62 túlsúlyos fiatalt vizsgáltak meg alváslaboratóriumukban.

A szakértői ajánlás szerint egy átlagos tinédzsernek napi 9, egy felnőttnek pedig napi 7-9 óra alvásra lenne szüksége. Kisgyerekek esetében a napi szükséges alvásmennyiség akár 11 óra is lehet. A Mayo Klinika ajánlása szerint a várandós nők is jobban teszik, ha a terhesség alatt sokat alszanak.

Az Országos Alvási Alapítvány vizsgálatai szerint az alváshiány növelheti a testtömegindexet (BMI), a depresszióra és a függőségi betegségekre való hajlamot, valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét.