Cukorbetegség: a csendes gyilkos

A kettes típusú cukorbetegség késői diagnózisa jelentősen növeli a súlyosabb komplikációk (szívbetegség, agyvérzés, vakság, veseelégtelenség, végtagelhalás) kialakulásának esélyeit. A betegséggel diagnosztizált páciensek közel felénél kimutathatók a járulékos megbetegedések korai jelei.

A legtöbb beteget teljesen véletlenül, rutintesztek vagy szűrések során diagnosztizálják: csupán a páciensek 16 százalékát teszik ki azok, akiket célzott diabétesz szűrések során diagnosztizálnak.

A Diabetes UK becslései szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 500 000 diagnosztizálatlan cukorbeteg él.

„Mindenképpen szükséges, hogy az emberek tisztában legyenek a kettes típusú cukorbetegség tüneteivel és veszélyeivel, és vizsgáltassák ki magukat, ha akár csak a gyanúja is felmerül, hogy esetleg cukorbajosak lehetnek – nyilatkozta Douglas Smallwood, a Diabetes UK vezérigazgatója – A korai felismeréssel elkerülhetjük a súlyosabb komplikációk kialakulását.”

A Diabetes UK szakértői szerint a brit kormány új Vascular Risk and Management elnevezésű egészségügyi programja segítheti a cukorbetegek diagnosztizálását a 40 és 74 év közötti korosztályban.

„A legfontosabb, hogy a cukorbetegség felismerését elősegítő tesztek és tájékoztatók mindenhol elérhetők legyenek, és az emberek tudjanak és törődjenek ezzel a problémával” – nyilatkozta Mr. Smallwood.