Csokoládéval a magas koleszterinszint ellen?

„Napi két szelet magas kakaótartalmú étcsokoládé nem csak a koleszterinszintet csökkenti, de a szisztolés vérnyomást is” – nyilatkozta Dr. John Erdman az egyetem élelmiszer- és táplálkozástudományi professzora.

Dr. Erdman szerint a csokoládé jótékony hatását nagyrészt a hozzáadott növényi szteroloknak (amelyek az össz-koleszterin szintjét 2 százalékkal, az LDL koleszterinét pedig 5.3 százalékkal csökkentették a kutatás során) és a kakaóban található flavanoloknak köszönheti. #img1#

A mostani kutatásban 49 enyhén emelkedett koleszterinszinttel és vérnyomással rendelkező önkéntes vett részt. A jelentkezőket két csoportra osztották: az egyik csoport szterollal dúsított csokoládét kapott, a másik csak sima étcsokoládét. A csoportok tagjainak koleszterinszintjét, vérnyomását, testtömegét és szívműködését nyolc héten keresztül kísérték figyelemmel.

„A nyolc hét csokoládé-kezelés alatt a résztvevők koleszterinszintje jelentősen csökkent, különösen a szterollal dúsított csokoládét fogyasztók csoportjában” – nyilatkozta Dr. Erdman. A részletes kutatási anyag a ‘Journal of Nutrition’ című szaklap áprilisi számában olvasható.