A hagyományos gyógyszeres megközelítés helyett Rotimi E. Aluko, a winnipegi Manitobai Egyetem táplálkozástudományi docense és munkatársai természetes módon próbálják kezelni a magas vérnyomás betegséget. Egy olyan ehető termékről van szó, mely nem gyógyszer, mégis segít csökkenteni a vérnyomást, továbbá csökkenti a vesebetegség súlyos negatív hatásait. Aluko és kkenteni a vérnyomást, továbbá csökkenti a vesebetegség súlyos negatív hatásait. kollégái az Amerikai Vegyész Társaság konferenciáján számoltak be eredményeikről vasárnap Salt Lake City-ben. 13 százalékra becsülik a vesebetegek arányát az amerikai felnőtt lakosság körében. A vesebetegség kezelése komoly nehézségekbe ütközik, és a betegek jelentős részénél alakul ki szív- és érrendszeri eredetű szövődmény, elsősorban magas vérnyomás a romló veseműködés következtében.
A borsó, mint koleszterinmentes rost- és fehérjeforrás került a kutatók érdeklődésének középpontjába. A növényből előállítottak egy kizárólag fehérjékből álló keveréket, melyet aztán nyolc héten keresztül adtak vesebeteg patkányoknak. A kezeletlen állatokhoz viszonyítva 20 százalékkal csökkent a borsófehérjével etetett patkányok vérnyomása. A fehérjekeverék az egyébként a vesebetegség miatt jelentősen lecsökkent vizeletelválasztást is serkentette 30 százalékkal. A kutatók azonban az ígéretes eredmények ellenére sem ajánlják a nagy mennyiségű borsófogyasztást, mivel a hatás eléréséhez a fehérjekivonatra van szükség. A tervek szerint az enzimekkel összekevert fehérjekoncentrátumot adalékanyagként, vagy táplálék-kiegészítőként fogják forgalmazni folyadék, vagy tabletta kiszerelésben. A természetes hatóanyaggal a túladagolás veszélye is elkerülhető. Az emberi vizsgálatok már folyamatban vannak, és siker esetén két-három éven belül elérhető lesz a borsó alapú kezelés.