Csökkenthető a cukorbetegség okozta memóriazavar

Egy rágcsálókkal folytatott kísérlet során az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) tudósai felfedezték, hogy a cukorbetegség miatt kialakuló túlzott kortizol (stresszhormon)-termelés komolyabb zavarokat okozhat a hippocampus egészséges működésében. Ez a terület felelős a központi idegrendszerben a tanulási folyamatokért és a rövid távú memóriáért. A tudósok szerint a kortizolszint normalizálódása után a hippocampus újból képes ellátni a feladatait, és új sejteket termelni a károsodott folyamatok visszaállítására.

A kutatás menetének és eredményeinek részletes leírása a ‘Nature Neuroscience’ című szaklap február 17-i számában jelent meg. A kutatás vezetője a National Institute of Aging (NIA) orvosa, Dr. Mark Mattson volt.

„A mostani állatkísérletekből származó tudás egy teljesen új megközelítést tesz lehetővé a cukorbetegek kezelésében. Ha az adataink nem tévednek, akkor képesek lehetünk helyrehozni a cukorbetegek kognitív zavarait csupán a kortizolszint normalizálásával – nyilatkozta Dr. Richard J. Hodes, az NIA igazgatója- További kutatások során igyekszünk majd jobban megérteni az idegrendszer a kognitív funkciók és a hormonok közti bonyolult kölcsönhatást.”

A szervezet kortizol-termeléséért a hipotalamusz-agyalapi mirigy tengelynek (HPA) nevezett hormonrendszer felelős. A kezeletlen cukorbetegek HPA-ja jelentős túlműködést mutat, emiatt a szervezet túl sok kortizolt termel. A kutatás során az emelkedett stresszhormon-szint és a hippocampus funkciói közti összefüggéseket egyes típusú cukorbetegségben (inzulinhiányos) szenvedő patkányokon és kettes típusú cukorbetegségben (inzulinrezisztens – relatív inzulinhiányos) A cukorbetegség bizonyítottan káros hatással van az agy kognitív funkcióira, tudósok egy csoportja azonban csak most tárta fel az egyik mechanizmust, amely alapul szolgálhat a diabétesz által okozott tanulási- és memóriazavaroknak.

A kognitív funkciók – úgy, mint a tanulási képesség és a rövid távú memória – mind a két típusú betegség során károsodtak, ám a normális kortizolszint visszaállítása után a rágcsálók hippocampusát ért károsodások is gyógyulni kezdtek.

„Az új kutatási eredmények teljesen más megvilágításba helyezik a cukorbetegség kezelését. Reméljük később sok ezer betegen segíthetünk majd az új információk birtokában” – nyilatkozta Dr. Mattson, a kutatás vezetője.