A Hull Egyetem vizsgálatai szerint a magas kakaó tartalmú csokoládé polifenolban (antioxidáns hatású vegyület) igen gazdag, ez csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Némely betegnél, akinek ilyen összetevőben gazdag csokoládét adtak, kis mértékben visszaesett a koleszterin szintje. 16 héten keresztül 12 önként jelentkezett 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensnek egyforma mennyiségű, ugyanakkor polifenol tartalmában eltérő csokoládét adtak. Azok koleszterin-profilja, akik polifenol tartamú csokoládét kaptak, kismértékű javulást mutatott: a jó koleszterin szintje emelkedett, míg a teljes koleszterin csökkent.
Steve Atkin, a vizsgálat vezetője és az eredményeket bemutató tanulmány első szerzője szerint ez segíthet a szívproblémák csökkentésében. ”A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek több, magas kakaó tartalmú csokoládét kellene fogyasztaniuk a kiegyensúlyozott étrend és életstílus részeként.” – mondta a szakember.
A Diabetes UK cukorbetegséggel foglalkozó szervezet kutatói csak zöld lámpának nevezik a tanulmányt a még több csokoládé elfogyasztásához. Kihangsúlyozták, hogy még a legnagyobb kakaó tartalmú csokoládé táblák is magas zsír és cukor tartalmúak, és a végén több kárt okoznak, mint jót. Iain Frame, a Diabetes UK-tól hangot is adott bizalmatlanságának a csokoládé előnyeit illetően.
”Az embereknek semmi esetre sem kellene olyan következtetéseket levonniuk a tanulmányból, miszerint egy kis adag fekete csokoládé csökkenteni fogja a koleszterin szintjüket – a tanulmányban mindössze csak 12 emberen vizsgálták a hatást. A magas kakaó tartalmú csokoládé apró egészségi előnyei a háttérbe szorulnak a zsír és cukortartalom káros hatásai mellett.” – fogalmazott Frame. ”Továbbá, a tanulmány elgondolása is valamelyest megalapozatlan, mivel a résztvevőknek egy tábla étcsokoládé felét kellett csak elfogyasztaniuk minden nap 8 héten át.” – tette hozzá.
Az eredmények a Diabetic Medicine folyóiratban jelentek meg.