Csoki vagy gyógyszer a vérnyomás csökkentésére?

„Ötven gramm 70 százalékos étcsokoládé (nagyjából egy átlagos méretű csoki szelet) naponta kevésbé volt elfogadható, mint egy paradicsomkivonatból készült tabletta vagy a placebo”- mondta Karin Ried, a BMJ honlapján megjelenő tanulmány társszerzője. „Mindazonáltal néhanapján vagy rendszeresen egy kis csokoládé kedvező hatással lenne egészségünkre.”

Több vizsgálat is megállapította, hogy az étcsokoládéban lévő antioxidánsok hatékonyan csökkentik avérnyomást. Naponta akár 30 kalóriányi csokoládé segíthet.

Egy vizsgálatban Ried és munkatársai 36 embernek adtak 50 mg, a kereskedelemben kapható étcsokoládét (70 százalék kakaó és 750 milligramm polifenol), paradicsomkivonatból készült kapszulát (15 mg likopin az antioxidáns), vagy placebót nyolc héten át. A paradicsomkivonat négy-öt közepes méretű paradicsomban található antioxidánst tartalmazott, míg a placebo kapszulákban csak szójaolaj volt. Bár az étcsokoládé volt a legjótékonyabb hatással a vérnyomásra, a résztvevők többsége nem találta jó ötletnek ezt a kezelést. A „csokoládé csoportnak” több mint a fele nehezen evett meg ekkora mennyiségű csokoládét minden nap, míg 20 százalékuk elfogadhatatlan hosszú távú kezelésnek tartotta. Azonban a kapszulával nem volt semmi gond.

A kutatók szerint különbség van az önként fogyasztott és a 12 hetes kötelező, napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszerek között. A résztvevők többsége az erős íz, valamint a zsír-és cukortartalom miatt érezte elfogadhatatlannak a csokievést, mint hosszútávú kezelést.

Azonban ez a vizsgálat újra bebizonyította, hogy az étcsokoládéban lévő antioxidánsok jótékony hatással vannak a szervezetre. Néhányak szerint érdemes lenne ezeket máshogyan a szervezetbe juttatni.