Csak a szegények lesznek rákosak?

Dr. Lorraine Shack és kollegái az Egyesült Királyság Rákkutatási Adatbázisának 1998-2003-as adatait felhasználva készítették el kutatásukat. „Vizsgálataink során elsősorban a betegek korát, és társadalmi helyzetét vettük figyelembe” – nyilatkozta Dr. Shack.

A rosszindulatú melanóma és a mellrák elsősorban a tehetősebbek körében fordul elő. A kutatók szerint a gazdagabb nők általában később szülik meg első gyermeküket, kevesebb gyermeket vállalnak, és gyakrabban részesülnek hormonterápiában, mint a szegényebbek. Ezek a tényezők pedig mind hozzájárulhatnak a mellrák gyakoribb előfordulásához” – írják a kutatók.

A melanómás esetek gyakoribb előfordulására ebben a szociális csoportban részben a szoláriumozás és a külföldi nyaralások során szerzett leégések adhatnak magyarázatot. „A szolárium egyre népszerűbb itt Angliában, elsősorban a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében.”#img1#

A tüdő- és méhnyakrák elsősorban a szegényebb néprétegek betegsége. A magasabb számban előforduló tüdőrákos esetekért elsősorban a dohányzás tehető felelőssé. „A dohányzás szoros összefüggésben van a szociális helyzettel, és régóta ismert, hogy a tüdőrákos esetek 80 százalékáért a dohányzás a felelős.”

A gazdagabb néprétegekbe tartozók általában 65 éves koruk előtt felhagynak a dohányzással, ez pedig jelentősen csökkenti a tüdőrákra való hajlamukat. A kevésbé tehetősek azonban csak igen ritkán szoknak le a dohányzásról.

A kutatók szerint a szűrővizsgálatok ingyenessé tétele, és a megelőzési programok helyi igényekhez való igazítása lehetne a megoldás a különböző szociális rétegek daganatos betegségeinek csökkentésére.