Pszichológia

Létezik a halálközeli élmény?

betegszoba.hu


A Southamptoni Egyetem a héten útjára indította a világ eddigi legnagyobb, a halálközeli élményekkel foglalkozó tanulmányát.

Az ÉBR-ESZT (ÉBRenlét újraélESZTés során) fantázianevű tanulmányt a Southamptoni Egyetem Emberi Eszmélet Projekt indította útjára, mely tudósok és orvosok együttműködésében készül, akik az emberi agy, a tudat és a klinikai halál tanulmányozására fogtak össze.

A tanulmányt Dr. Sam Parina vezeti, aki a klinikai halál alatti tudatállapot szakértője. Szintén közreműködik benne Dr. Peter Fenwick, Stephen Holgate professzor és Robert Peveler professzor. A kiválaszott brit kórházakban sikerrel zárt tizennyolc hónapon át tartó teszprogramot most kiterjesztik más angliai, európai és észak-amerikai központokra is.

"A közhiedelemmel ellentétben a halál nem egy bizonyos pillanatban áll be. Ez egy folyamat, mely a szív és a tüdő leállásával veszi kezdetét, majd az agy működése is fokozatosan megszűnik. Ez az állapot a szívmegállás orvosi szakkifejezésével írható körül, mely biológiai szempontból a klinikai halál szinonimája." - magyarázta Dr. Parina. "A szívmegállás során a halál mindhárom kritériuma megjelenik. Ezután következik egy olyan időszak, mely néhány másodperctől akár órákig is eltarthat, és melynek során a sürgősségi orvosi beavatkozással újraindítható a szív, a halál folyamata visszafordítható. Amit az emberek egy ilyen szívmegállás során tapasztalnak, egyedülálló segítséget nyújthat annak megértéséhez, amit egyszer majd mind megtapasztalunk, mialatt itt hagyjuk az árnyékvilágot."

Független kutatók által végzett tanulmányok kimutatták, hogy a szívmegálláson átesett emberek 10-20 %-a tiszta, jól felépített gondolatokat tapasztal, olykor nagy részletességgel elevenednek fel emlékeik, miközben szembenéznek a halállal. Az ÉBR-ESZT során az orvosok kifinomult technológiával fogják tanulmányozni az agyat és a tudatot a szívmegállás során. Ugyanakkor próbára teszik a testen kívüli élmények valóságalapját, továbbá azt az állítást, hogy a betegek látnak és hallanak az események során.

Az ÉBR-ESZT tanulmányt kiegészíti az Agyi Újraélesztést Fejlesztő Nemzetközi Hálózat tanulmánya, melyben a kutatócsoport több pszichológiai tesztnek is aláveti a szívmegálláson átesett betegeket. Továbbá megvizsgálják őket agyi képalkotó technikákkal is, melynek célja, hogy megtalálják az ilyen esetekben alkalmazandó megfelelő orvosi és pszichológiai terápiákat.

Dr Parnia hivatalosan szeptember 11-én egy nemzetközi szimpóziumon jelentette be a tanulmány elindítását.