Céklával a magas vérnyomás ellen

A Hypertension szaklapban megjelent kutatásból az derült ki, hogy a kísérletben részt vevő 15 személyben 250 ml céklalé elfogyasztása 10 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomás értéket. A hatás három-hat órával az ital elfogyasztása után a legintenzívebb, de még egy nappal később is kimutatható. A céklalé fogyasztásának azonban lehet egy váratlan következménye a kutatók szerint: rózsaszínűre festheti a vizeletet.

A Londoni Egyetem Orvosi és Fogorvosi Karának kutatói, akik évek óta vizsgálják a cékla vérnyomáscsökkentő hatását, elmondták, hogy a cékla nitráttartalma a vérerek kitágítása révén elősegíti a véráramlást. Sok anginában szenvedő beteg szed nitráttartalmú gyógyszereket a tünetek enyhítésére.

A nitrát természetes módon van jelen a talajban, ahonnan a zöldségek a növekedésük elősegítése érdekében a gyökereiken keresztül felszívják. Dr. Amrita Ahluwalia elmondta, meglepődve tapasztalták, milyen kevés nitrátra volt szükség ilyen jelentős hatás eléréséhez. ”Azt reméljük, hogy a magas nitráttartalmú növények, például a zöld leveles zöldségek és a cékla étrendi arányának növelésével olyan életmódbeli megközelítést alakíthatunk ki, amelyet mindenki könnyen alkalmazhat szív-érrendszeri egészségének javítása érdekében” – nyilatkozta Dr. Ahluwalia.

Peter Weissberg professzor, a Brit Szív Alapítvány orvosigazgatója úgy véli, az eredmények újfent azt bizonyítják, hogy sok friss zöldséget kell fogyasztani. További kutatásokra lesz azonban szükség annak meghatározására, vajon a nitrátban gazdag zöldségek hosszú távon hatékonyan csökkentik-e a vérnyomást.