A jelenség több okra vezethető vissza. Először is a C-vitamin csökkenti a szervezetben a lipoprotein (a) nevű anyag termelődését, amelynek magas szintje a szívbajok egyik fő okozója. Ezen felül segít a magas vérnyomáson, és segít meggátolni az érelmeszesedést.
A C-vitamin egyik fontos jótékony hatása a koleszterinszint csökkentése is. Emellett meggyógyítja a tönkrement érfalakat is, így akadályozza meg a koleszterin lerakódását. Antioxidánsként leköti a szabad gyököket, amelyek károsítanák a szív- és véredényeket. A megfelelő koleszterinszint eléréséhez úgy is hozzájárul, hogy növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) mennyiségét a szervezetben.
A C-vitamin nagy mennyiségben található meg a gyümölcsökben és zöldségekben. Főleg a gránátalma, paradicsom, citrusfélék, bogyók, és a pirospaprika tartalmazza.