Bypassműtét után védelmet nyújthat a kurkuma

A bypassműtét során a szívizomzat megsérülhet, mert hosszasan kiiktatják a keringésből, emiatt pedig növekszik az infarktus kockázata. Az új kutatás eredményei azt sugallják, hogy a kurkumin, vagyis a kurkuma sárga pigmentanyaga csökkentheti a veszélyt, ha a hagyományos gyógyszeres terápia kiegészítéseként alkalmazzák. Az eredmények azonban viszonylag kis számú csoporton végzett megfigyelésekből származnak, és nagyobb léptékű kísérletekkel kell igazolni azokat, mielőtt az összes bypassműtéten átesett beteg rohanna a fűszernövényért az üzletbe.

”Ez nagyon-nagyon bíztató” – lelkendezett Bharat Aggarwal, aki a rák kezelése kapcsán kutatja a kurkumint a houstoni Anderson Rákközpontban. Az új kutatásban nem vett részt, de elmondta, hogy a gyulladás szerinte fontos szerepet játszik egy sor betegség kialakulásában, például a szívbetegségében. A kurkumin hatásosan befolyásolhatja ezt a folyamatot. Ez volt viszont még csak az első ellenőrzött kísérlet az elmélet alátámasztására.

A kutatócsapatot Dr. Wanwarang Wongcharoen vezette a Chiang Mai Egyetemről. 121 beteget vizsgáltak, akiken nem sürgősségi jelleggel hajtották végre a bypassműtétet 2009 és 2011 között. A betegek felének naponta négyszer adtak egygrammos kurkuminkapszulát a műtét előtti harmadik naptól kezdve öt napon át. A többiek ugyanennyi placebot szedtek. Sem a résztvevők, sem a kezelőorvosaik nem tudták, melyik beteg kapta a hatóanyagos kapszulákat, és a sebészek döntöttek arról, milyen technikával operálnak. A műtétet követő kórházi ápolás során a kurkuminnal kezelt betegek 13 százaléka kapott infarktust, míg ez az arány a placebo-csoportnál elérte a 30 százalékot.

Miután rögzítették a műtét előtti eltéréseket, Wongcharoenék úgy kalkulálták, hogy a kurkumin 65 százalékkal csökkentette a súlyos szövődmény kockázatát. Ezeknél a betegeknél csökkent a gyulladásos markerek és az oxidatív stressz szintje is. Az eredményekről az American Journal of Cardiology című folyóiratban lehet olvasni. Minden ötödik beteg idő előtt hagyta abba a tabletták szedését, de nem mutatkozott különbség a két csoport között a mellékhatások tekintetében, melyek közt szerepelt a hányinger és a gyomorgörcs.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a kurkumin antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevői segítettek csökkenteni a műtét miatt fellépő szívkárosodást. ”A kurkuminról már évek óta tudjuk, hogy gyulladáscsökkentő, valamint mérsékeli a szabad gyökök által okozott károsodásokat” – magyarázta el Dr. Jawahar Mehta, az Arkansasi Egyetem kardiológusa, aki a kutatásban nem vett részt. Az ősi kínai és indiai gyógyászatban is használt kivonat kapható recept nélkül, a kísérletben használt adag ára nagyjából 1 dollár (kb. 220 Ft). Mehta szerint sokat lehet tanulni a keleti kultúráktól. ”Ez persze nem azt jelenti, hogy helyettesítheti a felírt gyógyszereket” – tette hozzá sietve, és megjegyezte, hogy az aszpirin, a sztatinok és a béta-blokkolók bizonyítottan segítenek a szívbetegeken, a kísérletben résztvevők is szedték ezeket. ”Az egyetlen kétségünk amiatt van, hogy kevés betegen próbálták ki. Habár a kurkumin veszélytelen, nagyobb adagok mellékhatásokat okozhatnak. Visszafogott alkalmazásával, vagy ha az ételek fűszerezésére használják, hasznos lehet, én azonban biztos nem szednék be belőle napi 4 grammot csak úgy, ahogy azt a kísérletben is tették.”