Amerikai tudósok egereken és embereken végzett kísérleteik során rájöttek, hogy a brokkolilé képes megvédeni a bőrt a leégéstől, a brokkoli ugyanis egy szulforafán nevű antioxidánst tartalmaz, ami csökkenti a leégés mértékét és megakadályozza a daganatok terjedését.
Új-zélandi kutatók szerint a totara és manuka fák kivonata is a brokkoliéhoz hasonló tulajdonságokkal bírhat. Korábban, az International Journal of Endocrinology and Metabolism kutatásai bebizonyították, hogy a kémiai napvédők hormonális változásokat okozhatnak a szervezetben. ”A titán-oxid és a cink igen népszerű volt a 80-as években, és néhány termékben még ma is megtalálhatók – nyilatkozta Dalton Kelly bőrspecialista – Természetesen a fényvédő termékek sokat fejlődtek azóta, de a legjobb mégis az lenne, ha természetes módon, belsőleg tudnánk védekezni a káros UV sugarak ellen, a brokkolilé pedig egy a sok lehetőség közül.” |