Bőrtapasszal a prosztatarák ellen

A jelenleg leggyakoribbnak számító kezelés során egy befecskendezett vegyülettel szorítják vissza a prosztatadaganatok számos típusáért felelős tesztoszteron szintjét, ez azonban mellékhatásokkal jár.

Az Imperial College London szakemberei a Lancet Oncology szaklapban közzétett kutatásukban 254 betegben hasonlították össze a tapasz és az injekció hatásait. Az eredmények azt mutatták, hogy a bőrtapasz biztonságos, és használatával elkerülhetők a menopauza-szerű mellékhatások.

Az ösztrogént már régóta használják a prosztatarák kezelésében. Kémiailag az ösztrogén és a tesztoszteron hasonlít egymáshoz, ezért az ösztrogénszint megemelésével a szervezetben csökkenteni lehet a tesztoszteron termelődését, és ezáltal le lehet lassítani a prosztatadaganat növekedését. A szájon át szedhető ösztrogéntabletták azonban túlterhelik a májat, amely ennek következtében olyan vegyületeket kezd termelni, melyek vérrögképződést, szívrohamot és agyérgörcsöt okoznak.

A bevett kezelés éppen ezért az LHRHa injekció, ami az ösztrogén és a tesztoszteron szintjét egyaránt csökkenti. Ez viszont a nők változókori tüneteihez hasonló mellékhatásokkal járnak, vagyis rontja a csontok egészségét, és diabétesz kialakulásához vezethet.

A kutatást vezető Paul Abel professzor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tapasz egyelőre nem tekinthető egyenlőnek a bevett terápiákkal. A kutatás következő lépésében, ami több mint 600 beteg részvételével már el is kezdődött, azt vizsgálják, ugyanolyan hatékonysággal állítja-e meg az ösztrogéntartalmú bőrtapasz a prosztatadaganat növekedését, mint a jelenleg alkalmazott hormonkezelések.