Bőrrák a végbélben

A nemrég megjelent World Journal of Gastroenterology éppen egy ilyen esetet mutat be az orvosok épülésére. Egy 41 éves férfi jelentkezett a kórházban, hat hónapja tartó székletproblémákkal, és rektális vérzéssel. A mintegy 3 cm nagyságú polip-jellegű tumorra a végbél alsó szakaszán találtak rá a végbéltükrözés során.

A szövetmintából az is kiderült, hogy az orvosok egy leiomyosarcomával, azaz egy rosszindulatú simaizom-daganattal állnak szemben. A további szövettani vizsgálatok kimutatták, hogy melanómáról (S-100 tumormarkerre stain pozitív). Metasztázist ekkor ugyan még nem találtak, így a daganatot sebészi úton eltávolították, de a férfiban két évvel a műtét után megjelentek az áttétek a hasban és a jobb tüdőben. Másfél évvel a metasztázisok diagnosztizálása után a férfi meghalt.

A cikk szerzői szerint lényeges, hogyha felmerül az anorektális szarkóma gyanúja, akkor az orvosok feltétlenül teszteljék a szövettani mintát az S-100as tumormarkerre, mert ez nagyon jó hatásfokkal kimutatja, hogy a daganat melanóma-e, esetleg. A szövettani eredmények ismeretében lehet dönteni aztán a sebészeti úton való eltávolításról, tekintetbe véve a záróizmokhoz képest az elhelyezkedését is természetesen.

Ezek a záróizom-megtartó műtétek egy célzott, ún. loko-regionális sugárterápiával kombinálva igen jó hatásfokkal tudják kezelni a kis kiterjedésű tumorokat, így a záróizmokat is eltávolító sebészeti beavatkozásokra csak a nagyobb kiterjedésű daganatok esetén van szükség.