Bőrrák: a gyógyulás feltétele a korai felismerés

A megelőzés legfontosabb pillére az évenkénti bőrgyógyászati ellenőrzés és a rendszeres önvizsgálat. A szűrővizsgálat elvégzése bármely életkorban javasolt. A vizsgálat elvégzésére a késő őszi időszak a legmegfelelőbb, mert a nyáron elszenvedett fénykárosító hatás következményei esetleg már észlelhetők a vizsgálat során.

A szakszerű vizsgálat magába foglalja a teljes testfelületet ellenőrzését – különös tekintettel a rejtett helyekre (hajas fejbőr, hajlatok, lábujjközök, intim régió) – melynek során a kézi dermatoszkóppal, egy speciális nagyító segítségével vizsgálja meg a bőrgyógyász az anyajegyek struktúráját, a szimmetriai és pigment eltéréseiket. A melanoma klinikai képe gyakran még a szakembereket is megtévesztő módon ártalmatlannak tűnhet, sokszor nehéz megkülönböztetni egy anyajegytől, azonban a dermatoszkóppal 10-szeres nagyításban könnyebb felismerni a szabad szem számára rejtett jellegzetességeket.

A korai stádiumban felismert és eltávolított festékes bőrrák jó eséllyel gyógyítható. Ha klinikai vizsgálattal melanoma gyanúja merül fel, az eltávolítás 1 mm-nél vékonyabb tumorok esetén 1 cm-es, ennél vastagabb daganat esetén 2-3 cm-es szegéllyel történik. Minden esetben  szövettani vizsgálat erősíti meg a melanoma diagnózisát, és ebben az esetben további vizsgálatok elvégzése szükséges az utókezelés megkezdése előtt: laboratóriumi vizsgálatok, mellkas átvilágítás, has-, kismedence UH, regionális nyirokcsomók UH-, melanoma vastagságától függően esetleg szövettani vizsgálata, valamint CT, MR vizsgálat és csontscintigraphia.

Az új videó detektált számítógépes anyajegyvizsgáló rendszer az anyajegy képét kinagyítja a monitorra, amelyet egyes speciális orvosi szoftverek elemezni is képesek. A számítógép képelemző rendszere nem helyettesíti az orvosi szaktudást, de nagyban segíti az anyajegyek szimmetriájának kiértékelését. Elsősorban azokat a pácienseket érdemes ilyen módon vizsgálni, akiknek nagyszámú, aszimmetrikus anyajegyük van, de természetesen bárki alkalmas a vizsgálatra. Az évente ismételt szűrővizsgálaton újabb felvételek készülnek, így a képek összehasonlításával követhető és észlelhető az anyajegyek változása az eltelt időszakban.

A szűrővizsgálat fájdalommentes, teljesen ártalmatlan, így kisgyermekek és kismamák vizsgálatára is alkalmas.

Cikkünk szerzője Dr. Lukácsi Andrea, a MeDoc bőrgyógyász szakorvosa