Biztonságosak az agyi őssejtek

Keith Muir professzor és munkatársai egy merőben újfajta eljárást tanulmányoznak, mely hozzájárulhat a stroke-ot követő felépüléshez: őssejtek képesek lehetnek pótolni a sérült idegszövetet. Azonban első lépésben a módszer biztonságosságát kellett tesztelni, csak ezután lehetséges magasabb dózisok alkalmazása. Egy idős férfi volt az első, aki az újfajta terápiában részesült, azóta a szer két másik betegen is kipróbálásra került.

A betegek csak alacsonyabb mennyiségű őssejtet kaptak, hogy a meg lehessen győződni arról, hogy a szer mennyire biztonságos. A tervek szerint egy éven belül még kilenc beteget fognak bevonni a klinikai vizsgálatba, annak megítélésére, hogy a módszer hatásos-e. Amennyiben sikerrel járnak, körülbelül másfél év múlva kezdődhet meg a vizsgálat ennél szélesebb betegcsoporton.

A gyógyítás számos más területén van folyamatban az őssejtek tesztelése, például a Geron nevű amerikai cég bénulás kezelésére szeretné alkalmazni a módszert. Őssejteket kezdetben magzatokból izoláltak, azonban az újabb géntechnológia segítségével érett sejtekből is létre lehet hozni azokat. Jelenleg még gyerekcipőben jár az eljárás, azonban a tervek szerint pár év múlva a rutinszerű kezelésben is elterjedhet.

Stroke következtében Nagy-Britanniában évente mintegy 67 ezren halnak meg, ez a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegség és a rák után.