Biztonságosabb a 3D-s mammográfia

Jianwei Miao, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem fizikus professzora elmondta, hogy mivel a mammográfia kétdimenziós képeken alapul, a vizsgálatok során az emlődaganatok 10-20 százalékát nem sikerül kimutatni. A CT vizsgálat háromdimenziós, de mivel a mammográfiánál nagyobb sugárzással jár, az emlőrák diagnosztizálásában nem alkalmazható.

Miao kutatócsoportja német kutatók segítségével olyan új módszert fejlesztett ki, amely három dimenzióban mutatja az emberi emlő szöveteit, de a jelenlegi mammográfiánál alacsonyabb sugárdózissal működik. Az új technikához a röntgenvizsgálat egyik típusát ötvözték egy képhelyreállító tomográfiás módszerrel. A kutatók szerint a technika egyrészt azért képes hatékonyabban kimutatni a daganatot, mert annak különbségét méri, hogyan oszcillál a röntgensugár a normális illetve a daganatos emlőszövetekben.

Eddig öt radiológus tesztelte egymástól függetlenül a módszert, és kimutatták, hogy a hagyományos technikákhoz képest 74 százalékkal képes csökkenteni a sugárzás dózisát. A standard módszerekhez képest a legmagasabb képminőségű háromdimenziós képeket hozza létre.

A technikáról és annak teszteléséről készült beszámoló részletesen a Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában olvasható. Miao azonban hozzátette, az új technikát csak hosszabb idő múlva vezethetik majd be a betegellátásban, mert először fejlettebb röntgensugár-forrást kell létrehozni. Az ilyen forráshoz szükséges eszköz egyelőre csak a legfejlettebb kutatólaboratóriumokban áll rendelkezésre. Ahhoz tehát, hogy a kórházakban is használható röntgensugár-forrást biztosíthassanak, legalább egy évtizedes fejlesztésre lesz szükség.