Bizonyos rákfajták maguktól is elmúlhatnak

A tanulmányban amerikai és norvég kutatók egy csapata 50 és 64 év közötti nők két csoportját hasonlította össze hat egymást követő évben. 109 784 norvég nőt 1992 és 1997 között figyeltek meg. 1996-ban mammográfiás vizsgálatot végeztek. 1996-ban és 97-ben is felajánlották nekik a vizsgálatot, és majdnem mindegyikük élt is a lehetőséggel. A másik csoport 119 472 résztvevőjét 1996 és 2001 között követték nyomon. Rendszeres vizsgálatot ajánlottak fel nekik, szinte kivétel nélkül el is fogadták.

Azt várhatnánk, hogy a két csoportnál nagyjából azonos arányban fordult elő mellrák, akár a végén, akár időközben. Ehelyett a kutatók azt figyelték meg, hogy a rendszeres szűrővizsgálaton átesett nők csoportjában 22 %-kal több rákos eset fordult elő. Minden 100 000 nő közül 1 909-et diagnosztizáltak invazív melldaganattal a hat év során. Azok közül, akik nem estek át folyamatos szűrővizsgálatokon, ez a szám csak 1 564 volt.

Lehet rá más magyarázat is, de a kutatók azt állítják, a legvalószínűbb mégis az, hogy a tumorok eltűntek. Minden bizonnyal az a magyarázat, hogy „vannak olyan nők, akik egyszer csak mellrákot kaptak, majd később már nem lehetett kimutatni náluk a betegséget.” – mondta Dr. H. Gilbert Welch, a New Hampshire-i Dartmouth Orvosi Egyetemről. #img1#

Az eredmények nem azt jelentik, hogy a mammográfiás vizsgálatok okozták a mellrákot, és nem is kérdőjelezik meg a vizsgálatok fontosságát, mivel a legtöbb rákos folyamatról még nagyon keveset tudunk.

A tanulmány kedden jelent meg az Archives of Internal Medicine folyóiratban. Welch vezette a Norvég Népegészségügyi Intézet és az osloi Ulleval Egyetemi Kórház közreműködésével.