Billentyűcsere egy óra alatt

A billentyűket szarvasmarha szívburokból készítik és összenyomható fémhálóhoz rögzítik. A műtét során katétert vezetnek fel a szívhez. A katéter végén egy felfújható ballonra helyezik a felfújható műbillentyűt. Amikor a katéter eléri a károsodott billentyűt, a ballont felfújásával kifeszítik a műbillentyűt, amely az aorta falához nyomja az eredeti billentyűt.

John Croni 54 éves üzletember az elsők között volt Európában, akik az új eljárással kaptak műbillentyűt. Azóta három év telt el, jó egészségben várja nyugdíjazását. ”A műtét előtt alig tudtam megtenni néhány lépést a lépcsőn anélkül, hogy ne fulladtam volna.” – mondja John. – ”Mostmár biciklizni is tudok. A TAVI megmentette az életemet.”

Johnnak korábban nyílt szívműtétje volt. Nyirokszervi daganat miatt röntgenterápiában részesült, emiatt károsodott a szíve. Harminc évvel később diagnosztizálták, hogy egyik billentyűje majdnem teljesen el van záródva. Azonnali nyílt szívműtéten esett át, de orvosai túl kockázatosnak találták a billentyűműtétet. Az egyetlen esélye a TAVI maradt.

A TAVI-t Vinayak Bapat fejlesztette ki a londoni Guy’s and St. Thomas’ Kórházban. 2009 óta több mint 200 TAVI-t végeztek. ”Az olyan súlyos betegeknek, akiknél a nyílt szívműtét már nem jön szóba, az egyetlen esélyük a TAVI.” – mondta a szívsebész.

”Az eljárás drága körülbelül 14 000 font, és erre specializálódott csapatot igényel. Ugyanakkor ezrek életét mentheti meg és mindent egybevetve olcsóbb, mint a sok-sok éven át tartó gyógyszeres terápia.”