Beültethető vérnyomáscsökkentő

Dr. John D. Bisognano professzor és munkatársai (Rochesteri Egyetem) egy kulcscsont alá beültethető elektromos eszközzel kísérleteztek, melyet olyan betegeknél alkalmaztak, akik vérnyomása csak igen nehezen volt karbantartható, a több gyógyszeres kezelés, és az életmód-változtatás sem járt sikerrel. A készülék amint érzékeli a vérnyomás emelkedését, olyan impulzust küld a szervezetbe, melyre adott válasz vérnyomáscsökkentő szabályozó anyagok felszabadulásában nyilvánul meg.

A klinikai vizsgálatban 265 beteg esetén alkalmazták az eljárást, akik vérnyomása meghaladta a 160/80 Hgmm-t. Korábban mindegyik beteg legalább háromféle szert, köztük húgyhajtó hatású gyógyszert is szedett, azonban vérnyomásuk ennek ellenére is magas maradt. Ismert, hogy a 140/90 Hgmm feletti érték növeli a szívbetegségek, a vesebetegségek a szélütés (stroke), és az ezekből fakadó halálozás kockázatát. A betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották, mindkét csoport ugyanazokat a gyógyszereket szedte, emellett az eszköz szükség esetén kiváltotta a nyomási reflexes stimulációt (baroreflex). A vizsgálat egyik csoportnál 6, a másiknál 12 hónapig tartott, és célja a 140 Hgmm alatti szisztolés (felső) érték elérése volt. A betegeket havi ellenőrzéseken követték, amennyiben a stimuláció nem volt sikeres, emelték az elektróda által leadott feszültséget.

Mindkét csoport esetében csökkent a szisztolés vérnyomás, azonban a hathónapos kezelés 41 százalékos, míg a 12 hónapos 54 százalékos javulást jelentett. Ilyen módon fokozatosan csökkenteni lehetett a gyógyszerek dózisát. A kutatók meglepődtek a placebo hatáson, ugyanis a hathónapos csoport esetében annak ellenére, hogy már nem volt aktív a készülék, a havi vizitek alkalmával további gyógyszeradag-csökkentést lehetett végrehajtani. Hasonló csökkenés volt tapasztalható a diasztolés vérnyomás-érték esetén is.