Beültethető vérnyomáscsökkentő

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Dr. John D. Bisognano professzor és munkatársai (Rochesteri Egyetem) egy kulcscsont alá beültethető elektromos eszközzel kísérleteztek, melyet olyan betegeknél alkalmaztak, akik vérnyomása csak igen nehezen volt karbantartható, a több gyógyszeres kezelés, és az életmód-változtatás sem járt sikerrel. A készülék amint érzékeli a vérnyomás emelkedését, olyan impulzust küld a szervezetbe, melyre adott válasz vérnyomáscsökkentő szabályozó anyagok felszabadulásában nyilvánul meg.

A klinikai vizsgálatban 265 beteg esetén alkalmazták az eljárást, akik vérnyomása meghaladta a 160/80 Hgmm-t. Korábban mindegyik beteg legalább háromféle szert, köztük húgyhajtó hatású gyógyszert is szedett, azonban vérnyomásuk ennek ellenére is magas maradt. Ismert, hogy a 140/90 Hgmm feletti érték növeli a szívbetegségek, a vesebetegségek a szélütés (stroke), és az ezekből fakadó halálozás kockázatát. A betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották, mindkét csoport ugyanazokat a gyógyszereket szedte, emellett az eszköz szükség esetén kiváltotta a nyomási reflexes stimulációt (baroreflex). A vizsgálat egyik csoportnál 6, a másiknál 12 hónapig tartott, és célja a 140 Hgmm alatti szisztolés (felső) érték elérése volt. A betegeket havi ellenőrzéseken követték, amennyiben a stimuláció nem volt sikeres, emelték az elektróda által leadott feszültséget.

Mindkét csoport esetében csökkent a szisztolés vérnyomás, azonban a hathónapos kezelés 41 százalékos, míg a 12 hónapos 54 százalékos javulást jelentett. Ilyen módon fokozatosan csökkenteni lehetett a gyógyszerek dózisát. A kutatók meglepődtek a placebo hatáson, ugyanis a hathónapos csoport esetében annak ellenére, hogy már nem volt aktív a készülék, a havi vizitek alkalmával további gyógyszeradag-csökkentést lehetett végrehajtani. Hasonló csökkenés volt tapasztalható a diasztolés vérnyomás-érték esetén is.