Beültethető eszköz figyelmeztet a szívelégtelenségre

Dr. William T. Abraham (Ohiói Állami Egyetem) és munkatársai a beültethető eszköz segítségével képesek felismerni a szívelégtelenség olyan tüneteit, mint a rövidülő légzés, valamint a következményes tüdővizenyő. A módszer segítségével a betegek rövidebb kórházi beavatkozásra szorulnak, ami javítja az életminőséget. A Lancet február 9-i száma szerint e nyomásfokozódás felismerése lehetővé teszi, hogy az orvosok annak csökkentését célzó gyógyszereket alkalmazzanak.

Abraham és munkatársai 550 véletlenszerűen kiválasztott, mérsékelt szívelégtelenséggel küzdő betegen tanulmányozták az eszköz, illetve annak hiányának hatását. A készülékhez egy antenna csatlakozott, mely közvetlenül az orvosnak küldte a mérési információkat. A beültetés minimálisan invazív: a katétert a tüdőverőérbe helyezik fel. Az első hónap során 83 olyan beteg került kórházi ellátásra, aki viselte az eszközt, míg 120 azok közül, akik nem. Ez 30 százalékos különbség. 15 havi utánkövetési periódust számítva a két csoport közötti különbség már 39 százalékos volt.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) még nem hagyta jóvá a készülék rutinszerű használatát, azonban Abraham szerint a kórházi ellátások számának csökkenése esetenként 13-15 ezer dollár megtakarítást jelentene.