Beszéd és evés manduladaganat után

„Ez a terület indítja el a nyelési folyamatot, mely elválasztja egymástól a száj- és orrüreget, befolyásolja a beszéd és az evés folyamatát. Az itt lévő tumoros érintettség, illetve annak csonkolásos megoldása evési nehezítettséggel jár. A saját módszerünk segítségével a tumort eltávolítottuk, de jobb életminőséget biztosítottunk” – nyilatkozta az eredményeket bemutató tanulmány szerzője, Dr. Douglas Chepeha, egyetemi docens.

A mandularák a torok hátsó részén alakul ki, ami azt jelenti, hogy egy esetleges műtét során sérül a szájpad, a nyelv, és az állkapocs. A szokásos rekonstrukció során egy kerek lyuk marad vissza a daganat eltávolítását követően, mely nem képes pótolni a lágyszájpad és a nyelv funkcióját, ennek következtében sérül a beszéd és a nyelés folyamata.

Az új technika során a sebészek egy csőszerű képletet alakítanak ki a megmaradó szájpadból, és ezt a garat hátsó részéhez rögzítik, az eltávolított tumor helye mellé. Ez a cső képes elválasztani egymástól a száj- és orrüreget, és javít a nyelésen, ami megmutatkozik az evés és a beszéd javulásában.

Ezt követően a sebészek a nyelvgyökhiányt megvarrják, ezáltal a rekonstrukciós területtől elhatárolják a nyelvet. Ez a nyelvmozgásokon javít, ami szintén javítja a nyelést és a beszédet. A hiány elég szabálytalan alakú, ezért pótlására a szervezet más részéről (pl. kar) vett szövetet kell átültetni.

A tanulmányban 25, hasonló műtéten átesett mandularákos beteget sorsát ismertetik. „Azok a betegek, akik a szájpadja kevesebb, mint felerészt lett eltávolítva, a rekonstrukció jobb eredményeket hozott. Eredményeink segítségével ezek az emberek visszamehettek dolgozni, és képessé váltak a közösségben történő étkezésre” – nyilatkozta Chepeha.