Bélbaktériumok és szívbetegség

A tanulmány azt mutatja, hogy azok az emberek, akik az állati eredetű termékekben (tojás, más, húsok, sajt, tejtermékek, hal, kagyló) található egyik tápanyagot tartalmazó étrenden élnek, nem csupán genetikai felépítésük miatt hajlamosabbak a szív-érrendszeri betegségekre, hanem a hajlam azon múlik, hogyan bontják le az emésztőrendszerünkben élő baktériumok az egyik lipidet, a foszfatidilkolint, más néven lecitint. A lecitin egyébként sok péksüteményben, étrendi kiegészítőben, sőt gyermekvitaminokban is megtalálható.

A kutatók 1875 beteg klinikai adatait, valamint egerek plazmamintáit vizsgálták. Amikor az egerek lecitint és kolint kaptak, a két anyagot a bélbaktériumok egy szívbetegséget okozó termékké alakították át, amely elősegíti a plakk lerakódását a vérerek falán (érelmeszesedés). Az emberekben a vér magasabb kolin-szintje és a mikroorganizmusok által létrehozott, szívbetegséget okozó termékek erős összefüggésben állnak a szív-érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával.

”Ha két ember ugyanolyan étrendet követ, és az egyik szívbeteg lesz, a másik viszont nem, jelenlegi tudásunk alapján azt gondolnánk, hogy a szívbetegség a genetikai eltérések miatt alakul ki. Tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy ez csak az egyik része a dolognak” – nyilatkozta Stanley Hazen. ”Az igazság az, hogy a szívbetegség kialakulásának eltéréseiben nagy szerepet játszik az, hogyan bontják le a bélbaktériumok a táplálékot az egyes emberekben. A bélflóra megszűri a legjelentősebb környezeti behatást, azt, amit megeszünk.”

Dr. Hazen szerint az új eredmények lehetővé teszik, hogy újabb diagnosztikai eszközöket, valamint megelőzési és kezelési módszereket fejleszthessünk ki a szívbetegség ellen.