Belátás a bőr alá – Új módszer a bőrrák korai diagnosztizálásában

”A napfény az egyik legismertebb karcinogén, vagyis rákkeltő, és a hosszú ideig tartó napozásnak kizárólag káros hatásai vannak” – véli Dr. Jane M. Grant-Kels, a Connecticuti Egyetem (UConn) Egészségügyi Központjának igazgatója, akinek vezetésével a dermatológusok számos különféle technológia alkalmazásával megpróbálták nyomon követni és vizualizálni a bőrsejtekben beálló változásokat.

Jelenleg a UConn Egészségügyi Központja az egyetlen kutatóintézet, ahol a MelaFind nevű számítógépes technológia felhasználásával a bőrgyógyászok a 3 dimenziós képalkotásnak köszönhetően gyakorlatilag beláthatnak a bőr alá, és a képek alapján könnyebben eldönthetik, hogy szükségesek-e további biopsziás vizsgálatok.

”Ez egy teljesen egyedülálló technológia, ami rendkívül nagy segítséget jelent a melanóma előjeleinek korai felismerésében, ráadásul ezzel az eljárással időt és pénzt spórolhatunk, mivel így kihagyhatjuk a felesleges szövettani vizsgálatokat” – nyilatkozta Dr. Grant-Kels. A UConn bőrgyógyászati kutatóintézetében az úgynevezett konfokális mikroszkópia technológiát is alkalmazzák, melynek segítségével a kutatók egy fénysugár használatával képesek megjeleníteni a bőr alsóbb rétegeit, így időben észrevehetik a legapróbb elváltozásokat is, akár a sejtek szintjén is.

”Minden eszköz, ami segíti a bőrrák, különösen a melanóma korai diagnózisát, óriási előnyt jelent a páciensek számára. Minden bőrrák típus komolynak minősül, de a melanóma a leginkább halálos rákfajta, épp ezért a korai felismerés mindenképpen kritikus jelentőségű” – mondta Dr. Grant-Kels