Befolyásolják a termékenységi kezelések az emlőrák későbbi kockázatát

A Journal of the National Cancer Institute júliusi számában közzétett tanulmányból az derült ki, hogy azokban a peteérést serkentő gyógyszert szedő nőkben, akik legalább 10 hétig nem tudtak teherbe esni, alacsonyabb volt az emlőrák kockázata, mint azokban, akik nem szedték a gyógyszert. Az emlőrák kockázata ugyanakkor magasabb volt azokban a nőkben, akik a gyógyszer szedése után legalább 10 hétig teherbe estek azokhoz viszonyítva, akiket sikertelenül kezeltek a gyógyszerrel. A termékenységi kezelésben részesült, teherbe esett nők kockázata azonban csak olyan mértékben emelkedett, hogy a kockázat körülbelül azokkal a nőkkel volt egyenlő, akik soha nem szedtek termékenységi gyógyszereket.

A kutatás során az Egyesült Államok Környezetegészségügyi Intézetének kutatói Chunyuan Fei vezetésével olyan nőket vizsgáltak, akikben 50 éves koruk előtt mutatták ki az emlőrákot. A kétéves vizsgálati időszakban az alanyok lánytestvéreit is megvizsgálták, akikben nem alakult ki a betegség. ”Adataink azt mutatják, hogy a stimulált terhesség behatása elegendő ahhoz, hogy semmissé tegye a peteérést serkentő gyógyszerekkel összefüggő emlőrák-kockázat csökkenést” – írják a tanulmány szerzői.

A kutatók azt is elismerték, a kutatást korlátozta, hogy a résztvevők önbevallásos alapon adtak számot a termékenységi gyógyszerek szedéséről, és nem rendelkeztek információval az egyes nők meddőségének diagnózisáról. Az eredmények értékelését az is bonyolítja, hogy a kutatás olyan nőkre összpontosított, akikben 50 éves koruk előtt mutatták ki az emlőrákot, és ezek a daganatok gyakran genetikai tényezőkre vezethetők vissza.