Befolyásolja a szívproblémák kialakulását a vércsoport

A szakértők hozzátették: a genetikailag kódolt hátrány egészséges életmóddal, azaz kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres mozgással és karban tartott vérnyomással, koleszterinszinttel, illetve megfelelő testsúllyal csökkenthető.

”Az eredményeink alapján a vércsoport valóban a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője lehet” – erősítette meg Dr. Lu Qi, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi professzora. ”Mindenkinek egészséges életmódot ajánlunk, de bizonyos vércsoportok esetében kiemelt figyelemre van szükség” – tette hozzá. A beszámoló az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című szakfolyóirat augusztusi számában jelent meg. Bár ok-okozati összefüggést nem sikerült alátámasztani a vércsoport és a szívbetegségek között, a statisztikai együttjárás egyértelmű.

Dr. Qi és csapata több mint 60 000 nő adatait vette górcső alá, akik a kórházi ápolók egészségi állapotát vizsgáló felmérésben vettek részt, illetve 17 000 olyan személyét, akik szintén egészségügyi dolgozók követéses elemzéséhez szolgáltattak információt. A 30 és 75 év közötti alanyokat több mint 20 éven át figyelemmel kísérték. A kutatók rájöttek, hogy a legritkább, AB vércsoportú embereknek 23 százalékkal nagyobb esélyük vagy a szívbetegségre a nullásokhoz képest. Ez az arány B vércsoport esetén 11 százalék, míg A-nál 5 százalék. Az egyesült államokbeli népesség 7 százaléka AB, míg 43 százaléka nullás vércsoportú.

A vércsoport jelentette kockázat becslésére Dr. Qi és kollégái számoltak az olyan faktorok módosító hatásával is, mint az étrend, a kor, a súly, a nem, a rassz, a dohányzás, a menopauza és a kórtörténet. A kutatásban résztvevők többsége fehér volt, így az eredményekről nem lehet tudni, hogy kiterjeszthetőek-e valamennyi népcsoportra, miként az sem világos, hogy a vércsoport pontosan hogyan játszhat szerepet a problémák kialakulásában.

Erős a feltételezés, miszerint az A-s vércsoport magas ”rossz” koleszterinszinttel, azaz LDL-értékkel társul, míg a nullás rögképződést akadályozó anyagot tartalmazhat.”Korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy a nem nullás vércsoport növeli a koszorúér-megbetegedés esélyét, így nem meglepőek az eredmények” – mondta Dr. Gregg Fonarow, a Kalifornia Egyetem kardiológusa, aki úgy véli, hogy a vércsoport több módon is fokozhatja a kockázatot. Kulcsfontosságú lehet, hogy az említett esetekben valóban magasabb a koleszterinszint és valószínűbb a rögképződés, ráadásul a gyulladásra adott immunválaszok is eltérhetnek ettől függően.

”A most feltárt kockázat minimális. Továbbra is a kor, a vérnyomás, a koleszterinszint, a dohányzás, a cukorbetegség és a többi ismert tényező marad a megelőzés középpontjában” – összegezte Dr. Fonarow.