A svéd országos Környezeti Orvostudományi Intézet kutatói Susanna Larsson vezetésével a piridoxál-foszfátot (PLP), a B6-vitamin legfontosabb aktív koenzimjét vizsgálták.
”A B6-vitamin bevitel és a vér PLP szintje fordított arányban állt a kolorektális rák (vastag- és végbélrák) kockázatával” – áll a tanulmányban.
A B6-vitamin legjobb étrendi forrásai a gabonák, a zöldségek, a baromfihús és a hal, valamint bizonyos gyümölcsök, például a banán és az avokádó.
A Journal of American Medical Association (JAMA) folyóirat különkiadásában közzétett tanulmány 13 amerikai, európai és ázsiai kutatást tekintett át, amelyeket 2002 és 2009 között végeztek. Az Egyesült Államokban a JAMA szerint 50 év felett a férfiak 20, a nők 40 százaléka nem fogyaszt elegendő mennyiségű B6-vitamint.
Bár a B6-vitamin tartalmú kiegészítők az eredmények szerint nem csökkentik a vastag- és végbélrák kockázatát, a PLP megemelkedett vérszintje összefüggésbe hozható a kolorektális rák fordított arányú, alacsonyabb kockázatával.
A kutatók úgy vélik, ezek a tanulmányok bizonyos torzításokat is tartalmazhatnak, mivel a B6-vitamint szedő személyek többnyire egészségesebb életmódot is folytatnak, például ritkábban dohányoznak, fogyasztanak alkoholt, és többet mozognak. A kis és a nagy dózisú B6-vitamin szedés hatásait összehasonlító vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a magasabb dózis esetén jelentős, 21 százalékos csökkenés mutatható ki a kolorektális rák kockázatában