Azonosították, mi a közös minden daganatban

Az amerikai eredmények egy olyan kiterjedt vizsgálat alapján születtek, amelyek 26 féle különböző ráktípus genetikai felépítését vetették össze. A kutatást vezető Dr. Matthew Meyerson – a Harvard Broad Kutatóintézet és a Dana-Farber Rákkutató Intézet munkatársa – a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmánnyal kapcsolatban elmondta, meglepő, de számos genetikai tényező, amelyek rákot okoznak, megegyezik a különböző szöveteket érintő ráktípusok esetén. A mellrák, a tüdőrák vagy a veserák esetén a szakember szerint a legtöbb kiváltó tényező megegyezik. Ez pedig azt jelenti, hogy a kezelésüket tekintve a hatásos terápiák használhatóak lehetnek különböző rákos megbetegedések kezelésében is.

A Meyerson vezetésével végzett munka 2004-ben vette kezdetét, ekkor kezdték el a különböző ráktípusokban fellelhető genetikai különbségeket feltérképezni. A kutatócsoport munkatársai a genetikai kód azon elváltozásaira koncentráltak, amelyek az osztódás során jelentkeznek – pl., amikor a tumoros sejt genomja több DNS-darabot tartalmaz, vagy teljesen nélkülözi azokat. A vizsgálatokhoz több mint 2500 rákos szövetmintát használtak fel, 24 féle rákos daganattípusból – köztük tüdő-, mell-, nyelőcső-, méhnyak-, vastagbél-, máj-, és agytumorokból. Majd a saját eredményeiket összevetették 600, nyilvánosan elérhető rákos szövetminta vizsgálati eredményével.

Meyerson elmondta, a kópiaszám-variációk, amelyek egy bizonyos ráktípus eseteiben megfigyelhetők voltak, hasonlóan jelentkeztek más ráktípusok esetében is, egész pontosan 17 különböző ráktípusra vonatkoztatva, az egyes típusok kópiaszám-variációi – akár plusz, akár hiányzó DNS-ről volt szó – más vizsgált típusoknál is hasonlóan jelentkeztek. Az amerikai kutatók szerint ez annyit jelent, hogy az egyedi rákfajtákra használatos gyógyszerek helyett inkább olyan hatóanyagok fejlesztése tűnik eredményesebbnek, amelyek a rákosodást előidéző genetikai változásokat vezérlik. Azaz, a jövő inkább az általános rákgyógyszereké lehet, amelyek többféle rákos megbetegedés kezelésében hatásosak.