Azonosították az emlőrák kiinduló sejtjeit

A tudósok az emlősejtek fejlődése során két típusú előalakot azonosítottak, melyek közül az egyik kiindulópontja lehet a luminális emlőráknak, mely a betegség leggyakoribb típusa. A Cancer Cell című folyóirat január 19-i számában megjelent tanulmány szerint a felfedezés az emlőrák gyógyszereinek célpontjául szolgálhat.

Az emlőrákokat két csoportra osztják:

–         a gyakoribb, lassan növő csoport a hormonérzékeny luminális rák

–         míg a bazális rákok nem hormonérzékenyek, agresszívabbak, és rosszabb a prognózisuk.

A tudósok feltételezték, hogy a két típus más előalakből fejlődik, azonban a sejtek eredetének vizsgálata nehézségbe ütközött.

Charlotte Kuperwasser és Philip Hinds egér-modellben számos őssejtet és előalakot azonosított. Korábban a molekuláris mintázat alapján az előalakokat nem tudták elkülöníteni az őssejtektől, illetve az emlő szövetétől.

„Megállapítottuk, hogy a luminális típus a lebenyek előalakjaiból származik, amely megújuló sejtek a terhesség alatt és a tejelválasztás folyamatában nélkülözhetetlenek. Gátlószer segítségével egerekben megakadályoztuk emlődaganat kialakulását” – mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Charlotte Kuperwasser, anatómus docens.

A kutatók felfedezték, hogy ez a fajta előalak a ciklin D1 nevű fehérje működésétől függ. Az állatkísérletes modellben a ciklin D1 aktivitásának hiánya kevés előalakot eredményezett, így luminális emlőrák sem alakult ki.

„Most arra keressük a választ, hogy a ciklin D1 gyógyszeres gátlása lassítja-e, vagy megfordítja-e a daganat növekedését. Azt várjuk, hogy a ciklin D1 gyógyszeres célzása képtelenné teszik az előalakokat arra, hogy növekedjen a primer tumor” – mondta Dr. Philip Hinds, onkoradiológus, a Tufts Orvosi Intézet Rákközpontjának helyettes igazgatója.

A megállapítás újfajta daganatellenes kezelési módszerekhez vezethet.