Azonosították a soványak diabétesz génjét

A 2-es típusú diabéteszt általában az elhízással és az ülő életmóddal hozzák összefüggésbe, de ahogyan vannak egészséges elhízottak, ugyanúgy léteznek olyan sovány emberek is, akikben kialakul a 2-es típusú diabétesz.

Régóta feltételezik, hogy a soványakban a 2-es típusú diabétesz genetikai alapú. Az Exeteri Egyetem a PLoS Genetics szaklapban közzétett tanulmánya első alkalommal bizonyította, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő sovány emberek nagyobb genetikai fogékonysággal rendelkeznek a betegségre, mint elhízott társaik. A kutatás egy új genetikai tényezőt is azonosított, amely csak a sovány cukorbetegekre jellemző.

A kutatás során 5 ezer sovány 2-es típusú diabéteszes beteget, 13 ezer elhízott cukorbeteget és 75 ezer egészséges kontroll személyt vizsgáltak. A kutatók a genetikai markereket tesztelték az egész genomra kiterjedően. A szakértők eltéréseket mutattak ki a genetikai gazdagodásban a sovány és az elhízott esetek között, ami alátámasztja azt a feltételezést, hogy a sovány cukorbetegek genetikailag hajlamosabbak a betegségre. Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegekben ezzel szemben a 2-es típusú diabétesz génektől eltérő, egyéb tényezők nagyobb valószínűséggel felelősek a betegség kialakulásáért. Ráadásul a LAMA1 gén közelében lévő genetikai variánsokat is összefüggésbe hozták a 2-es típusú diabétesz kockázatával, ami csak a sovány betegek esetében fejt ki hatást.

Dr. John Perry, a tanulmány egyik szerzője elmondta, valahányszor egy újabb betegség gént azonosítanak, mindig lehetőség nyílik arra, hogy gyógyszeres kezelés célpontjaként vagy biomarkerként használjuk fel. Ahhoz azonban, hogy kiderüljön, ez a gén is alkalmas-e erre, még további kutatásokra lesz szükség.