Azonosították a gyomorrák fő okozóját

Kutatásuk eredményeiről a Journal of Clinical Investigation számol be, mely szerint az IL-11 fehérje által elindított szignál kaszkád gátlásával megelőzhető a gyulladás, a hyperplasia (a sejtek számának rendellenes növekedése) és a daganat kialakulása a gyomorrák preklinikai modelljeiben.

A gyomorrák világszerte a daganatokkal összefüggő halálozás második leggyakoribb oka, és korábban már bebizonyosodott, hogy a krónikus gyulladással korrelál. A Stat3 fehérje állandó aktivitása, amely szerepet játszik a gyulladással összefüggő carcinogenezisben, gyakran megtalálható a gyomor- és egyéb típusú rákokban. Idáig azonban a hiperaktív Stat3 háttere ismeretlen volt. A jelenlegi vizsgálat bemutatta, hogy az IL-11 indítja be a krónikus gyulladást, és összefüggésbe hozta a daganat kialakulását a gyomorban a Stat3 túlzott aktiválásával. A kísérletek során genetikai és farmakológiai inhibitorokat alkalmaztak annak bizonyítására, hogy ezen jelátvivő útvonal gátlásával megelőzhető, vagy csökkenthető a tumorok kialakulása a gyulladásfüggő emberi gyomorrák egérmodelljében.

„Noha ezt a felfedezést egérmodellben tettük, arra számítunk, hogy fontos lesz a klinikumban is, a gyomordaganat fejlődésének és megjelenésének nagy hasonlósága miatt az emberben és az egérben.”- közölte Matthias Ernst professzor, a vizsgálat vezetője. „Az IL-11/Stat3 aktivitás gátlása és a gyomordaganat kialakulása közötti, általunk azonosított egyértelmű kapcsolat tovább támogatja az olyan farmakológiai szerek kifejlesztését, amelyek ezeket a molekulákat célozzák meg a gyomorrák és más daganatok terápiájaként. Egy nagyon lényeges modellt alkottunk, amely segítségével ilyen új vegyületek készíthetőek, illetve új potenciális markerek azonosíthatóak, amelyek hozzájárulhatnak a betegség korai detektálásához.”