Azonnal hagyja abba a hajfestést! Rákot okozhat!

A hólyagrák a negyedik leggyakoribb rák férfiaknál és a nyolcadik leggyakoribb a nőknél. A legegyszerűbb megelőzni, ha nem dohányzunk – írja egy müncheni professzor. Az aktív dohányosok háromszor, a volt dohányosok kétszer nagyobb kockázattal néznek szembe, mint azok, akik soha nem dohányoztak.

További rizikótényező lehet egy genetikus hiányosság vagy bizonyos májenzimek polimorfizmusa, amelyek a kék füstben a méreganyagokat ártalmatlanná teszik.
A hólyagrákbetegek 31 százalékánál ilyen genetikai eltéréseket találnak.

Hasonló mechanizmus miatt veszélyes lehet a hajfestés is. Itt a bőr parafenildiamint vesz fel, ami miatt a kialakuló hiányzó enzimellátás kedvezhet a hólyagrák kialakulásának, különösen dohányosoknál.

A krónikus húgyúti fertőzés is lehet rizikótényező, ennek megfelelően fontos a kezelés. Mit lehet tenni ezen kívül? Igen hatásos a bőséges folyadékbevitel, szinte mindegy, milyen italt iszunk. Az alkohol és kávé hólyagrákkal korábban vélt összefüggését viszont nem erősítették meg. Különösen a dohányosoknak kellene bőségesen inniuk, akkor a realitív kockázat kétharmadával csökken.

A gyümölcsnek és a zöldségnek is gyenge megelőző hatása van. Úgy tűnik, hogy dohányosoknál védő funkciót láthat el a táplálkozás során bevitt nagy mennyiségű folsav és a bőséges gyümölcsfogyasztás. Ugyancsak pozitív hatása lehet a laktobacillus-kazeintartalmú joghurt fogyasztásának is.